Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.58.02.20.6279

Sinteza biopolimernih nanočestica iz izolata proteina mahunarki i karagenana

Indika Dilrukshi Koralegedara ; Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Peradeniya, 20400 Peradeniya, Sri Lanka
Charith Aravinda Hettiarachchi ; Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Peradeniya, 20400 Peradeniya, Sri Lanka
Batugahage Don Rohitha Prasantha ; Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Peradeniya, 20400 Peradeniya, Sri Lanka
Kuruppu Mudiyanselage Swarna Wimalasiri ; Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Peradeniya, 20400 Peradeniya, Sri Lanka


Full text: croatian pdf 721 Kb

page 214-222

downloads: 303

cite

Full text: english pdf 721 Kb

page 214-222

downloads: 254

cite


Abstract

Pozadina istraživanja. Proteini i polisaharidi iz namirnica mogu se upotrijebiti za sintezu biopolimernih nanočestica koje se koriste u proizvodnji hrane i farmaceutskih proizvoda. U fokusu je ovoga rada bila proizvodnja biopolimernih nanočestica iz proteina mahunarki, pri čemu je regulirana njihova elektrostatska interakcija s karagenanom.
Eksperimentalni pristup. Određeni su profili izolata proteina dobivenih iz zlatnog graha (Vigna radiata), mletačkog graha (Vigna unguiculata) i crnog grama (Vigna mungo). Zatim je izolatima dodan karagenan te se tijekom njihove interakcije podešavala pH-vrijednost od 5,0 do 7,0 radi određivanja optimalnih uvjeta za dobivanje biopolimernih nanočestica. Nakon toga su odabrane smjese polimera zagrijavane 20 min na 85 °C kako bi se potakla interakcija između biopolimera.
Rezultati i zaključci. Kompleksi biopolimernih nanočestica dobiveni su pri pH-vrijednosti od 6,5. Čestice su uglavnom bile sferičnog oblika, promjera otprilike 100-150 nm. Zagrijavanjem im se povećao promjer za otprilike 2,5 puta. Osim toga, negativni površinski naboj se povećao, čime se smanjila agregacija čestica u širem rasponu pH-vrijednosti (4,0-7,0) te povećala mogućnost njihove primjene u hrani.
Novina i znanstveni doprinos. U radu je prikazana mogućnost primjene proteina zlatnog graha, mletačkog graha i crnog grama u sintezi stabilnih biopolimernih nanočestica, koje se mogu upotrijebiti za inkapsulaciju i prijenos bioaktivnih spojeva.

Keywords

biopolimerne čestice; interakcije između proteina i polisaharida; elektrostatski kompleksi; proteini mahunarki; karagenan

Hrčak ID:

242225

URI

https://hrcak.srce.hr/242225

Publication date:

31.7.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 1.656 *