Review article
https://doi.org/10.31895/hcptbn.15.3-4.9
Proizvodnja cjepiva protiv gripe - dosezi i izazovi
Igor Slivac
orcid.org/0000-0002-8344-1244
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ena Buljubašić
orcid.org/0000-0002-5719-9837
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Višnja Gaurina Srček
orcid.org/0000-0001-6591-3810
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Marijan Logarušić
orcid.org/0000-0002-6616-8813
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
Gripa (ili influenca) je virusna, infektivna i respiratorna bolest koja godišnje zarazi do milijardu ljudi diljem svijeta. Pojavljuje se svake godine kao sezonska gripa, no u povijesti se svakih nekoliko desetaka godina javljala i kao pandemija. Njezin nepovoljan učinak na pojedinca i društvo može se spriječiti upotrebom cjepiva, tj. cijepljenjem. Prvo odobreno cjepivo protiv gripe proizvedeno je u embrioniranom kokošjem jajetu prije skoro 80 godina, a po sličnom tehnološkom načelu proizvode se i današnja cjepiva. Napredak u razumijevanju stanične biologije te unaprjeđenje proizvodnih postupaka pomoću kulture stanica omogućilo je stručnjacima prijelaz s konvencionalnih na nove, produktivnije i brže proizvodne postupke. U radu se najprije razmatra epidemiloški aspekt gripe, struktura virusa gripe, a zatim dosezi i izazovi u suvremenoj proizvodnji cjepiva protiv gripe. U završnom dijelu ističu se potrebe i trendovi u izradi univerzalnog cjepiva protiv gripe.
Keywords
biotehnologija, virusna cjepiva, virus gripe, gripa, influenca, cijepljenje
Hrčak ID:
248383
URI
Publication date:
22.12.2020.
Visits: 3.482 *