Short communication, Note
Poboljšanje proizvodnje glukoza-oksidaze s pomoću Penicillium notatum
Shazia Sabir
; Industrial Biotechnology Laboratory, Department of Chemistry, University of Agriculture, 38040 Faisalabad, Pakistan
Haq Nawaz Bhatti
; Industrial Biotechnology Laboratory, Department of Chemistry, University of Agriculture, 38040 Faisalabad, Pakistan
Muhammad Anjum Zia
; Industrial Biotechnology Laboratory, Department of Chemistry, University of Agriculture, 38040 Faisalabad, Pakistan
Munir Ahmad Sheikh
; Industrial Biotechnology Laboratory, Department of Chemistry, University of Agriculture, 38040 Faisalabad, Pakistan
Abstract
Glukoza-oksidaza je važan enzim koji ima raznovrsnu primjenu u industriji hrane i proizvodnji lijekova. U ovome je radu ispitana primjena otpadaka dobivenih poliranjem riže kao supstrata u proizvodnji glukoza-oksidaze submerznom fermentacijom s pomoću Penicillium notatum. Svrha je rada bila poboljšati ukupnu aktivnost glukoza-oksidaze odabirom ekonomičnog supstrata i mikroorganizma te optimiranjem uvjeta uzgoja. Najveća aktivnost od (112±5) U/mL postignuta je pri optimalnim uvjetima rasta uporabom 5 g otpadaka i 3 % (m/V) puferskog sredstva tijekom 72 h pri (30±1) °C i pH=6. Dodatkom izvora ugljika i dušika još je više poboljšan prinos enzima, čime je potvrđena ekonomska opravdanost ovog procesa za proizvodnju glukoza-oksidaze.
Keywords
glukoza oksidaza; Penicillium notatum; submerzna fermentacija; otpaci dobiveni poliranjem riže; uvjeti uzgoja
Hrčak ID:
24036
URI
Publication date:
13.12.2007.
Visits: 3.783 *