Original scientific paper
https://doi.org/10.20471/acc.2021.60.s1.16
Probiotici i dijetalna prehrana bogata vlaknima uz protuupalne učinke usporava i progresiju kronične bubrežne bolesti
Ingrid Prkačin
orcid.org/0000-0002-5830-7131
; Department of Internal Medicine, University Hospital Merkur, Zagreb, Croatia; Medical School, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Pavao Findri
; Medical School, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ana Marija Novak
; Medical School, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jakov Pleše
; Medical School, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Bulum
; Clinic for Diabetes, Endocrinology and Metabolic Diseases Vuk Vrhovac, University Hospital Merkur, Zagreb, Croatia
Ivan Bubić
; Department of Internal Medicine, Faculty of Medicine University of Rijeka, Dept. of Clinical Sciences I, Faculty of Health Sciences University of Rijeka, Dept. of Nephrology, Dialysis and Kidney Transplantation, University Hospital Centre Rijeka
Abstract
Istražili smo učinak dodatka probiotika i njegovu potencijalnu imunoregulatornu ulogu u 48 bolesnika s kroničnom
bubrežnom
bolesti kroz 3 mjeseca. U prospektivnoj studiji (20M/28F; srednje dobi 67±9 godina, eGFR 42,1±12 mlmin-
11.73m2.) bolesnici su bili podijeljeni u skupinu A s dijetom koja je uključivala smanjeno uzimanje crvenog mesa (samo 2x
tjedno), povećan unos povrća na 50%, uz 8-satni vremenski period bez uzimanja hrane i uz dodatak probiotika. Skupina B
nije mijenjala postojeće prehrambene navike, međutim uzimala je isti probiotik kao i skupina A. U periodu praćenja nakon
3 mjeseca postignuta je značajno sniženje tlaka, težine i opsega struka u grupi A: BMI s 36.4±5.1 na 34±5 kg/m2, tjelesna
težina s 113±13 na 110±18 kg, opseg struka s 119±11 na 115±10 cm, dok u skupini B nisu zabilježene promjene. U obje
grupe uočeno je sniženje razine hsCRP-a, i to za 8% u grupi A, odnosno 5% u grupi B.
Bubrežna funkcija procijenjena eGFR nakon 3 mjeseca u skupini A iznosila je 45.3±11 ml/min/1.73m², a u grupi B
42.4±10 ml/min/1.73m² (p<0.05). Prehrana sa sniženim unosom proteina životinjskog porijekla, više proteina biljnog porijekla,
pridržavanje neuzimanja hrane kroz osam sati i dodatak probiotika, dodatno usporava progresiju kronične bubrežne
bolesti i ima protuupalni učinak.
Keywords
Probiotici; dijetalna prehrana bogata vlaknima; kronična bubrežna bolest
Hrčak ID:
260411
URI
Publication date:
1.1.2021.
Visits: 1.561 *