Original scientific paper
https://doi.org/10.31727/m.22.4.4
Učinci dodatka vitamina C prehrani na profil masnih kiselina u mesu prsa brojlera
Masoomeh Tavakoli
; Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
Mehrdad Bouyeh
; Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
Alireza Seidavi
; Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
Full text: english pdf 348 Kb
page 268-273
downloads: 342
cite
APA 6th Edition
Tavakoli, M., Bouyeh, M. & Seidavi, A. (2020). Učinci dodatka vitamina C prehrani na profil masnih kiselina u mesu prsa brojlera. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 22. (4.), 272-272. https://doi.org/10.31727/m.22.4.4
MLA 8th Edition
Tavakoli, Masoomeh, et al. "Učinci dodatka vitamina C prehrani na profil masnih kiselina u mesu prsa brojlera." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 22., no. 4., 2020, pp. 272-272. https://doi.org/10.31727/m.22.4.4. Accessed 22 Dec. 2024.
Chicago 17th Edition
Tavakoli, Masoomeh, Mehrdad Bouyeh and Alireza Seidavi. "Učinci dodatka vitamina C prehrani na profil masnih kiselina u mesu prsa brojlera." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 22., no. 4. (2020): 272-272. https://doi.org/10.31727/m.22.4.4
Harvard
Tavakoli, M., Bouyeh, M., and Seidavi, A. (2020). 'Učinci dodatka vitamina C prehrani na profil masnih kiselina u mesu prsa brojlera', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 22.(4.), pp. 272-272. https://doi.org/10.31727/m.22.4.4
Vancouver
Tavakoli M, Bouyeh M, Seidavi A. Učinci dodatka vitamina C prehrani na profil masnih kiselina u mesu prsa brojlera. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2020 [cited 2024 December 22];22.(4.):272-272. https://doi.org/10.31727/m.22.4.4
IEEE
M. Tavakoli, M. Bouyeh and A. Seidavi, "Učinci dodatka vitamina C prehrani na profil masnih kiselina u mesu prsa brojlera", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.22., no. 4., pp. 272-272, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.22.4.4
Download JATS file
Abstract
Cilj istraživanja bio je procijeniti koje učinke uvrštavanje tri različite razine vitamina C (0, 200 i 400 mg/kg) u prehranu ima na profil masnih kiselina u mesu prsa brojlera. Istraživanje je provedeno u 3 ciklusa i 4 ponavljanja u trajanju od 42 dana, na potpuno randomiziranom uzorku od 10 pilića po kavezu, ukupno 120 jednodnevnih muških pilića komercijalnog hibrida Ross 308. Analiza podataka provedena je uporabom programa za statističku analizu SAS, dok je usporedba srednjih vrijednost izvršena Duncanovim testom višestrukog raspona uz vjerojatnost pogreške od 5 %. Rezultati su pokazali da se kod dodatka vitamina C razine 200 mg/kg smanjio postotak zasićenih masnih kiselina poput miristinske, palmitinske i stearinske kiseline, pri čemu se količina nezasićenih masnih kiselina povećala, a količina zasićenih masnih kiselina smanjila.
Keywords
pilić; askorbinska kiselina; profil masnih kiselina
Hrčak ID:
241633
URI
https://hrcak.srce.hr/241633
Publication date:
17.7.2020.
Article data in other languages:
italian
spanish
german
english
Visits: 2.576
*