Review article
https://doi.org/10.15255/KUI.2020.074
Niskotemperaturna eutektička otapala – racionalnim dizajnom do zelenog otapala budućnosti
Mia Radović
orcid.org/0000-0003-3904-5102
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierrotijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Manuela Panić
orcid.org/0000-0003-2037-9436
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierrotijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Kristina Radošević
orcid.org/0000-0001-5156-1893
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierrotijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Marina Cvjetko Bubalo
orcid.org/0000-0001-9023-8482
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierrotijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Ivana Radojčić Redovniković
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierrotijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Abstract
Niskotemperaturna eutektička otapala intenzivno se proučavaju kao ekološki prihvatljiva zamjena za štetna, u industriji tradicionalno sveprisutna organska otapala. Struktura te fizikalno-kemijska svojstva tih otapala mogu se dizajnirati za specifične namjene tako da zadovoljavaju tehnološke i ekonomske zahtjeve industrije, stoga su se pokazala vrlo učinkovitima u različitim područjima poput elektrokemije, organske sinteze i (bio)katalize, biotehnologije i prehrambene tehnologije, farmaceutskog inženjerstva te biomedicine. Ovaj rad donosi pregled znanstvene literature vezane uz karakteristična svojstva, pripravu i primjenu, ali i izazove primjene niskotemperaturnih eutektičkih otapala u industrijskom mjerilu.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Keywords
zelena kemija; zelena otapala; niskotemperaturna eutektička otapala; racionalni dizajn; dizajnirana otapala
Hrčak ID:
261450
URI
Publication date:
23.8.2021.
Visits: 1.505 *