Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.15255/KUI.2020.074

Niskotemperaturna eutektička otapala – racionalnim dizajnom do zelenog otapala budućnosti

Mia Radović orcid id orcid.org/0000-0003-3904-5102 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierrotijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Manuela Panić orcid id orcid.org/0000-0003-2037-9436 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierrotijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Kristina Radošević orcid id orcid.org/0000-0001-5156-1893 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierrotijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Marina Cvjetko Bubalo orcid id orcid.org/0000-0001-9023-8482 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierrotijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Ivana Radojčić Redovniković ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierrotijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 801 Kb

page 551-562

downloads: 395

cite


Abstract

Niskotemperaturna eutektička otapala intenzivno se proučavaju kao ekološki prihvatljiva zamjena za štetna, u industriji tradicionalno sveprisutna organska otapala. Struktura te fizikalno-kemijska svojstva tih otapala mogu se dizajnirati za specifične namjene tako da zadovoljavaju tehnološke i ekonomske zahtjeve industrije, stoga su se pokazala vrlo učinkovitima u različitim područjima poput elektrokemije, organske sinteze i (bio)katalize, biotehnologije i prehrambene tehnologije, farmaceutskog inženjerstva te biomedicine. Ovaj rad donosi pregled znanstvene literature vezane uz karakteristična svojstva, pripravu i primjenu, ali i izazove primjene niskotemperaturnih eutektičkih otapala u industrijskom mjerilu.




Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Keywords

zelena kemija; zelena otapala; niskotemperaturna eutektička otapala; racionalni dizajn; dizajnirana otapala

Hrčak ID:

261450

URI

https://hrcak.srce.hr/261450

Publication date:

23.8.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 1.505 *