Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31895/hcptbn.16.3-4.3

Visoki hidrostatski tlak: inovativna tehnologija u obradi prehrambenih proizvoda

Škegro Marko
Sven Karlović
Filip Dujmić
Marko Marelja
Mladen Brnčić
Tomislav Bosiljkov
Damir Ježek


Full text: croatian pdf 689 Kb

page 101-108

downloads: 474

cite


Abstract

Proces obrade visokim hidrostatskim tlakom, kao netoplinski proces, se koristi za inaktivaciju mikroorganizama uz minimalnu preinaku same namirnice. Postiže se jednaki standard sigurnosti hrane kao kod toplinske pasterizacije te se zadovoljavaju zahtjevi potrošača za svježim i minimalno procesiranim proizvodima uz kraće vrijeme obrade za razliku od konvencionalnih tehnika. U novijim istraživanjima, visoki tlak se smatra zaslužnim za promjene u strukturi stanice i biopolimera u stanicama obrađivanih namirnica što rezultira boljem vezivanju vode, procesima želiranja te nastanku novih tekstura i proizvoda. Ovaj rad prezentira upotrebu visokog hidrostatskog tlaka kod procesiranja crvenog mesa i mesnih prerađevina, voća i povrća te utjecaj na mikroorganizme u namirnici. Uz pasterizaciju, proces se koristi i za ekstrakciju bioaktivnih tvari iz sirovina, uz značajno bolje prinose i kvalitetu u usporedbi s konvencionalnim metodama ekstrakcije.

Keywords

visoki hidrostatski tlak; netermalna pasterizacija; mikrobiološka sigurnost

Hrčak ID:

269837

URI

https://hrcak.srce.hr/269837

Publication date:

31.12.2021.

Visits: 1.037 *