Agroeconomia Croatica, Vol. 11 No. 1, 2021.
Preliminary communication
Specifičnosti proizvodnje konzumnih jaja u Republici Hrvatskoj
Igor Kralik
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Gordana Kralik
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Kristina Gvozdanović
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Abstract
U radu je analizirana samodostatnost i proizvodnja konzumnih jaja, odnos uvoza i izvoza u razdoblju od 2013. do 2019. godine. U navedenom razdoblju je došlo do povećanja proizvodnje jaja za 8,3% što je nedovoljno za domaće potrebe te je tržišni deficit nadoknađen stalnim uvozom. Samodostatnost se smanjila od 95 % na 90%. Nadalje, prikazana je važnost jaja u ljudskoj prehrani, kao i važnost njihove konzumacije. Za analizu su korišteni službeni podaci dok su za opis stanja korištene linearne i eksponencijalne funkcije. Istraživanje je pokazalo specifičnosti proizvodnje i konzumacije jaja u Republici Hrvatskoj. Godišnji uvoz jaja kretao se od 2,6 do 15,4 %. Kako bi Republika Hrvatska bila konkurentnija na europskom tržištu, potrebno je intenzivirati proizvodnju jaja i ekonomičnije proizvoditi. Pretpostavlja se da će u narednom razdoblju doći do povećanja proizvodnje i potrošnje jaja u Republici Hrvatskoj i u zemljama Europske Unije.
Keywords
proizvodnja jaja, tržište, potrošnja, samodostatnost
Hrčak ID:
269948
URI
Publication date:
25.12.2021.
Visits: 1.157 *