Preliminary communication
https://doi.org/10.31727/m.23.6.4
Mišljenje hrvatskih potrošača o tradicionalnoj Dalmatinskoj janjetini u procesu dobivanja zoi oznake
Linda Martić Kuran
orcid.org/0000-0003-0234-941X
; „Marko Marulić“ Polytechnic in Knin, Croatia
Marijana Drinovac Topalović
orcid.org/0000-0002-2839-6735
; „Marko Marulić“ Polytechnic in Knin, Croatia
Jelena Đugum
; Ministry of Agriculture, Zagreb, Croatia
Marina Krvavica
; „Marko Marulić“ Polytechnic in Knin, Croatia
Full text: english pdf 675 Kb
page 483-496
downloads: 312
cite
APA 6th Edition
Martić Kuran, L., Drinovac Topalović, M., Đugum, J. & Krvavica, M. (2021). Mišljenje hrvatskih potrošača o tradicionalnoj Dalmatinskoj janjetini u procesu dobivanja zoi oznake. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (6.), 483-496. https://doi.org/10.31727/m.23.6.4
MLA 8th Edition
Martić Kuran, Linda, et al. "Mišljenje hrvatskih potrošača o tradicionalnoj Dalmatinskoj janjetini u procesu dobivanja zoi oznake." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., no. 6., 2021, pp. 483-496. https://doi.org/10.31727/m.23.6.4. Accessed 27 Nov. 2024.
Chicago 17th Edition
Martić Kuran, Linda, Marijana Drinovac Topalović, Jelena Đugum and Marina Krvavica. "Mišljenje hrvatskih potrošača o tradicionalnoj Dalmatinskoj janjetini u procesu dobivanja zoi oznake." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., no. 6. (2021): 483-496. https://doi.org/10.31727/m.23.6.4
Harvard
Martić Kuran, L., et al. (2021). 'Mišljenje hrvatskih potrošača o tradicionalnoj Dalmatinskoj janjetini u procesu dobivanja zoi oznake', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(6.), pp. 483-496. https://doi.org/10.31727/m.23.6.4
Vancouver
Martić Kuran L, Drinovac Topalović M, Đugum J, Krvavica M. Mišljenje hrvatskih potrošača o tradicionalnoj Dalmatinskoj janjetini u procesu dobivanja zoi oznake. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [cited 2024 November 27];23.(6.):483-496. https://doi.org/10.31727/m.23.6.4
IEEE
L. Martić Kuran, M. Drinovac Topalović, J. Đugum and M. Krvavica, "Mišljenje hrvatskih potrošača o tradicionalnoj Dalmatinskoj janjetini u procesu dobivanja zoi oznake", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., no. 6., pp. 483-496, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.6.4
Download JATS file
Abstract
Zaštita "Dalmatinske janjetine” zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) temelji se na specifičnoj kvaliteti mesa i tradicionalnom načinu uzgoja janjadi dalmatinske pramenke na geografskom području koje se poklapa s uzgojnim područjem izvorne hrvatske pasmine ovaca, Dalmatinske pramenke. Pod nazivom "Dalmatinska janjetina" na tržište se može staviti samo meso janjadi dalmatinske pramenke, uzgojene isključivo u Dalmaciji. U zakonskom postupku registracije zaštićene oznake ZOI, koji je nedavno završen na hrvatskoj nacionalnoj razini, a trenutno je u tijeku postupak na razini EU-a, provedeno je istraživanje među hrvatskim potrošačima na uzorku od 1.034 potrošača s područja čitave Hrvatske, kako bi se utvrdila prepoznatljivost ovog proizvoda na hrvatskom tržištu, kao i preferencije potrošača s obzirom na slične proizvode iz drugih hrvatskih regija. Istraživanje je pokazalo da hrvatski potrošači prepoznaju „Dalmatinsku janjetinu“ kao tradicionalni, visokokvalitetni proizvod. Gotovo 75 % ispitanika “Dalmatinsku janjetinu” prepoznaje kao posebnu vrstu janjetine kvalitetniju od ostalih vrsta janjetine na hrvatskom tržištu. Gotovo 85 % ispitanika koristi janjetinu u prehrani, ali više od 58 % samo u posebnim prilikama (narodne svetkovine i obiteljska slavlja), osobito ako se priprema pečenjem na ražnju. Navedeni tradicionalni način pripreme janjetine pečenjem na ražnju više od 85 % ispitanika povezuje s Dalmacijom kao regijom. Ugled na tržištu i povezanost s geografskim područjem proizvodnje (Dalmacija) razlozi su zbog kojih hrvatski potrošači radije kupuju dalmatinsku janjetinu nego druge vrste janjetine.
Keywords
Dalmatinska janjetina; ZOI oznaka; istraživanje mišljenja potrošača
Hrčak ID:
267607
URI
https://hrcak.srce.hr/267607
Publication date:
15.12.2021.
Article data in other languages:
italian
spanish
english
german
Visits: 1.946
*