Original scientific paper
https://doi.org/10.31727/m.23.4.4
Utjecaj tehnološkog procesa proizvodnje na udio masti, sastav masnih kiselina i stupanj oksidacije masti u dimljenom pršutu
Ivna Poljanec
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu. Hrvatska
Nives Marušić Radovčić
orcid.org/0000-0002-4238-0254
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu. Hrvatska
Josipa Katavić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu. Hrvatska
Helga Medić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu. Hrvatska
Full text: croatian pdf 345 Kb
page 310-321
downloads: 229
cite
APA 6th Edition
Poljanec, I., Marušić Radovčić, N., Katavić, J. & Medić, H. (2021). Utjecaj tehnološkog procesa proizvodnje na udio masti, sastav masnih kiselina i stupanj oksidacije masti u dimljenom pršutu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (4.), 310-321. https://doi.org/10.31727/m.23.4.4
MLA 8th Edition
Poljanec, Ivna, et al. "Utjecaj tehnološkog procesa proizvodnje na udio masti, sastav masnih kiselina i stupanj oksidacije masti u dimljenom pršutu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., no. 4., 2021, pp. 310-321. https://doi.org/10.31727/m.23.4.4. Accessed 24 Dec. 2024.
Chicago 17th Edition
Poljanec, Ivna, Nives Marušić Radovčić, Josipa Katavić and Helga Medić. "Utjecaj tehnološkog procesa proizvodnje na udio masti, sastav masnih kiselina i stupanj oksidacije masti u dimljenom pršutu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., no. 4. (2021): 310-321. https://doi.org/10.31727/m.23.4.4
Harvard
Poljanec, I., et al. (2021). 'Utjecaj tehnološkog procesa proizvodnje na udio masti, sastav masnih kiselina i stupanj oksidacije masti u dimljenom pršutu', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(4.), pp. 310-321. https://doi.org/10.31727/m.23.4.4
Vancouver
Poljanec I, Marušić Radovčić N, Katavić J, Medić H. Utjecaj tehnološkog procesa proizvodnje na udio masti, sastav masnih kiselina i stupanj oksidacije masti u dimljenom pršutu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [cited 2024 December 24];23.(4.):310-321. https://doi.org/10.31727/m.23.4.4
IEEE
I. Poljanec, N. Marušić Radovčić, J. Katavić and H. Medić, "Utjecaj tehnološkog procesa proizvodnje na udio masti, sastav masnih kiselina i stupanj oksidacije masti u dimljenom pršutu", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., no. 4., pp. 310-321, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.4.4
Download JATS file
Abstract
Cilj istraživanja bio je odrediti udio masti, sastav masnih kiselina i stupanj oksidacije masti u dimljenom pršutu tijekom 12 mjeseci proizvodnje. Istraživanje je provedeno na uzorcima dva mišića pršuta, musculus biceps femoris (BF) i musculus semimembranosus (SM), nakon svake od 5 faza proizvodnog procesa (sirovi but, nakon soljenja, nakon dimljenja, nakon sušenja i nakon zrenja). Provedene su analize ukupnog udjela masti metodom po Soxhletu, sastava slobodnih masnih kiselina (SMK) plinskom kromatografijom i stupnja oksidacije masti pomoću testa s tiobarbiturnom kiselinom (TBARS test). Udio ukupnih masti povećao se nakon faze sušenja u oba mišića. U mišiću SM određeni su statistički značajno veći (p<0,05) udjeli ukupnih masti tijekom cijelog procesa proizvodnje pršuta. Profili SMK istraživanih mišića značajno (p<0,05) su se mijenjali tijekom proizvodnje. Određen je porast stupnja oksidacije masti tijekom cijelog procesa u oba mišića, a intenzivniji tijek oksidacije masti određen je u mišiću SM. Mišići BF i SM gotovog pršuta imali su sličan sastav masnih kiselina te su sadržavali 38,10-38,28 % SFA, 50,45-52,17 % MUFA i 9,55-11,24 % PUFA. Na kraju proizvodnje je određen statistički značajno (p<0,05) veći udio masti i veći stupanj oksidacije masti u mišiću SM u odnosu na mišić BF dimljenog pršuta
Keywords
dimljeni pršut; udio masti; sastav masnih kiselina; TBARS test
Hrčak ID:
261535
URI
https://hrcak.srce.hr/261535
Publication date:
15.7.2021.
Article data in other languages:
german
english
italian
spanish
Visits: 1.851
*