Skip to the main content

Original scientific paper

Procjena biogenih amina u mesu pomoću HPLC metode

Zuzana Dičáková ; University of Veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovakia
Pavel Bystrický ; University of Veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovakia
J. Sokol ; University of Veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovakia
S. Marcinčák ; University of Veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovakia


Full text: english pdf 443 Kb

page 38-43

downloads: 1.178

cite


Abstract

HPLC metoda je upotrebljena za procjenu razina biogenih amina triptamina (TRY), feniletilamina (PHE), putrescina (PUT), kadaverina (CAD), histamina (HIS), tiramina (TYR) i spermidina (SPD) u mesu. Uzeti su uzorci mesa koje se koristi u proizvodnji fermentiranih mesnih proizvoda. Također su uzeti uzorci svježih pilećih prsa pohranjenih na sobnoj temperaturi od 4 oC koji su analizirani drugog dana pohrane. Dobiveni rezultati kretali su se od 0 do 20.0 mg x kg-1 i bili su sukladni podacima iz literature. Razine biogenih amina u pilećem mesu su bile niže. Opisana metoda je brza, precizna i prikladna za procjenu razina biogenih amina u mesu.

Keywords

biogeni amini; meso; HPLC metoda

Hrčak ID:

25896

URI

https://hrcak.srce.hr/25896

Publication date:

15.12.2004.

Article data in other languages: english

Visits: 2.115 *