Original scientific paper
Procjena biogenih amina u mesu pomoću HPLC metode
Zuzana Dičáková
; University of Veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovakia
Pavel Bystrický
; University of Veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovakia
J. Sokol
; University of Veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovakia
S. Marcinčák
; University of Veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovakia
Abstract
HPLC metoda je upotrebljena za procjenu razina biogenih amina triptamina (TRY), feniletilamina (PHE), putrescina (PUT), kadaverina (CAD), histamina (HIS), tiramina (TYR) i spermidina (SPD) u mesu. Uzeti su uzorci mesa koje se koristi u proizvodnji fermentiranih mesnih proizvoda. Također su uzeti uzorci svježih pilećih prsa pohranjenih na sobnoj temperaturi od 4 oC koji su analizirani drugog dana pohrane. Dobiveni rezultati kretali su se od 0 do 20.0 mg x kg-1 i bili su sukladni podacima iz literature. Razine biogenih amina u pilećem mesu su bile niže. Opisana metoda je brza, precizna i prikladna za procjenu razina biogenih amina u mesu.
Keywords
biogeni amini; meso; HPLC metoda
Hrčak ID:
25896
URI
Publication date:
15.12.2004.
Visits: 2.571 *