Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.31727/m.24.3.4

Senzorski profili i dopadljivost hrvatskih tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz različitih regija

Ivica Kos ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Jelka Pleadin orcid id orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Tina Lešić ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Lidija Dergestin Bačun ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Tomaž Polak ; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Slovenia
Ivan Vnučec ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Darija Bendelja Ljoljić ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Nada Vahčić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 677 Kb

page 238-248

downloads: 263

cite

Download JATS file


Abstract

Cilj ovog rada bio je utvrditi senzorski profil i dopadljivost dviju vrsta tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz četiri hrvatske regije (srednja i sjeverna, istočna, zapadna i južna Hrvatska). U tu svrhu, 24 uzorka sušene šunke i 26 uzoraka sušene slanine ocijenjeno je od strane 9 sudaca senzorskog panela korištenjem kvantitativne deskriptivne analize. Utvrđeno je da se senzorski profili sušene šunke i slanine značajno razlikuju u 12 odnosno 13 od 22 senzorska svojstva. Gotovo sva svojstva dopadljivosti sušene šunke značajno su se razlikovala među regijama, s izuzetkom dopadljivosti presjeka koje je bilo jedino svojstvo koje se razlikovalo među uzorcima suhe slanine. Rezultati analize glavnih komponenti (PCA) pokazali su da su svojstva mirisa i arome najvažniji za karakterizaciju i razlikovanje suhomesnatih proizvoda. PCA analizom utvrđeno je jasno odvajanje uzoraka regije zapadne Hrvatske, gdje su arome aromatičnog i začinskog bilja bile najvažnije, od uzoraka iz regije južne Hrvatske, gdje su aroma maslaca i miris dima bili najznačajniji. Uzorci iz regije središnje i sjeverne Hrvatske bili su smješteni unutar regije južne Hrvatske, vjerojatno zbog primjene dima, ali s manje arome maslaca. Uzorci iz regije istočne Hrvatske bili su najslabije okarakterizirani i u velikoj mjeri su se preklapali s drugim regijama. Može se zaključiti da je utjecaj regije na senzorska svojstva značajan neovisno o vrsti proizvoda, ali doprinos regije treba biti dobro definiran s opsežnim učinkom.

Keywords

sušena šunka; slanina; Hrvatska; senzorno; kvantitativna deskriptivna analiza; analiza glavnih komponenti

Hrčak ID:

279248

URI

https://hrcak.srce.hr/279248

Publication date:

14.6.2022.

Article data in other languages: italian spanish english german

Visits: 1.685 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.