Professional paper
https://doi.org/10.31895/hcptbn.17.1-2.2
Primjena jestivih filmova i prevlaka u proizvodnji sira
Rajka Božanić
orcid.org/0000-0002-3387-0315
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Martina Breški
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Irena Barukčić
orcid.org/0000-0002-4322-2266
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Katarina Lisak Jakopović
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
Jestivi se filmovi i premazi sve više koriste u proizvodnji sireva zbog zahtjeva potrošača za prirodnim i ekološki prihvatljivim pakovinama. U radu je prikazano što su jestivi filmovi i prevlake, od kojih se materijala mogu proizvoditi i koje prednosti nude pri proizvodnji sira. Materijali koji pokazuju veliki potencijal za moguću komercijalnu proizvodnju u budućnosti su galaktomanani, kitozan, škrob, alginati i proteini sirutke. Jestivi filmovi i prevlake od navedenih materijala mogu produljiti rok trajanja sira te poboljšati kvalitetu sira, a pružaju i mogućnost ugradnje antimikrobnih sredstava koja djeluju kao dodatna zaštita protiv mikroorganizama uzročnika kvarenja sira.
Keywords
antimikrobna sredstva, jestivi filmovi i prevlake, sir
Hrčak ID:
287190
URI
Publication date:
14.12.2022.
Visits: 987 *