Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.31895/hcptbn.17.1-2.1

Kemijske modifikacije nanoceluloze

Tonči Rezić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ivan Perković ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Martina Andlar ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ana Vrsalović Presečki ; Faculty of Chemical Engineering and Technology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 900 Kb

page 52-58

downloads: 256

cite


Abstract

Izuzetna fizikalno-kemijska svojstva nanoceluloze omogućavaju njezinu primjenu u biomedicini, farmaceutskoj industriji, proizvodnji papira i konstrukcijskih materijala te u proizvodnji materijala posebnih svojstava. Danas se istražuju novi postupci proizvodnje nanoceluloze korištenjem novih tehnologija, a s ciljem smanjenja utroška energije i proizvodnje nanoceluloze naprednih svojstava. Vrsta i zastupljenost funkcionalnih grupa na površini nanoceluloze određuju njezina svojstva i potencijalnu primjenu. U ovome radu biti će opisane kemijske metode modifikacije nanoceluloze kao i utjecaj pojedine metode na fizikalno-kemijska svojstva nanoceluloze.

Keywords

nanoceluloza, kemijske metode modifikacije, fizikalno-kemijska svojstva

Hrčak ID:

287192

URI

https://hrcak.srce.hr/287192

Publication date:

14.12.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 802 *