Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.6
Prilagodba ekspertnih ocjenjivača vina manje poznatim metodama senzornih ispitivanja bez prethodne pripreme
Ivana Alpeza
orcid.org/0000-0003-0278-3312
; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo, Zagreb, Hrvatska
Katarina Rončević
orcid.org/0000-0001-8797-1552
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ivan Budimir
; Grafički fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: engleski pdf 429 Kb
str. 60-70
preuzimanja: 200
citiraj
APA 6th Edition
Alpeza, I., Rončević, K. i Budimir, I. (2022). Prilagodba ekspertnih ocjenjivača vina manje poznatim metodama senzornih ispitivanja bez prethodne pripreme. Glasnik Zaštite Bilja, 45. (6.), 60-70. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.6
MLA 8th Edition
Alpeza, Ivana, et al. "Prilagodba ekspertnih ocjenjivača vina manje poznatim metodama senzornih ispitivanja bez prethodne pripreme." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 45., br. 6., 2022, str. 60-70. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.6. Citirano 23.12.2024.
Chicago 17th Edition
Alpeza, Ivana, Katarina Rončević i Ivan Budimir. "Prilagodba ekspertnih ocjenjivača vina manje poznatim metodama senzornih ispitivanja bez prethodne pripreme." Glasnik Zaštite Bilja 45., br. 6. (2022): 60-70. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.6
Harvard
Alpeza, I., Rončević, K., i Budimir, I. (2022). 'Prilagodba ekspertnih ocjenjivača vina manje poznatim metodama senzornih ispitivanja bez prethodne pripreme', Glasnik Zaštite Bilja, 45.(6.), str. 60-70. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.6
Vancouver
Alpeza I, Rončević K, Budimir I. Prilagodba ekspertnih ocjenjivača vina manje poznatim metodama senzornih ispitivanja bez prethodne pripreme. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2022 [pristupljeno 23.12.2024.];45.(6.):60-70. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.6
IEEE
I. Alpeza, K. Rončević i I. Budimir, "Prilagodba ekspertnih ocjenjivača vina manje poznatim metodama senzornih ispitivanja bez prethodne pripreme", Glasnik Zaštite Bilja, vol.45., br. 6., str. 60-70, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.6
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Senzorna ispitivanja vina provode ocjenjivači koje se obično bira i priprema sukladno metodi ispitivanja i njihove vještine mogu varirati ovisno o različitim čimbenicima. Ekspertne ocjenjivače vina definiraju vrhunske sposobnosti senzornih ocjenjivanja, ekspertnu razinu znanja o grožđu i vinu, ali još više analitičke senzorne kompetencije. Cilj ovog rada bio je ispitati kompetencije ovlaštenih hrvatskih ekspertnih ocjenjivača vina primjenom manje poznate deskriptivne senzorne metodologije i bez prethodne obuke. Ovi ocjenjivači su visokoobrazovani u vinogradarstvu i/ili vinarstvu i rade u ovom sektoru. Certificiranih su senzornih sposobnosti, uz kraće ili duže iskustvo u senzornim ispitivanjima vina s oznakom zemljopisnog podrijetla. U istraživanju su sudjelovala 23 ocjenjivača, a rezultati su segmentirani prema spolu i dobi. Ispitivanje je obavljeno u laboratoriju akreditiranom prema ISO/IEC 17025. Testirana su vina sorata Graševina i Zweigelt, a analizirane su dvije grupe parametara (glavna svojstva kvalitete i specifični aromatski deskriptori). Kvalitativna i kvantitativna statistička analiza pokazala je da su ekspertni ocjenjivači vina s predočenim referencama imali vrlo sličan pristup u izboru deskriptora i percepciji njihovog intenziteta. Nije dobivena razlika između rezultata u testiranju bilo kojeg atributa i deskriptora, ni za bilo koje vino općenito, niti između segmentiranih grupa ocjenjivača obzirom na dob. Jedina značajna razlika dobivena je između žena i muškaraca u percepciji dva deskriptora arome. Rezultati su potvrdili da se kombinacijom ekspertnog znanja i iskustva temeljenog na stručnom obrazovanju i kontinuiranom analitičkom radu može nadomjestiti nedostatak iskustva u radu s manje poznatom metodom.
Ključne riječi
ekspertni ocjenjivači vina; kompetencije; deskriptivna senzorika
Hrčak ID:
287456
URI
https://hrcak.srce.hr/287456
Datum izdavanja:
14.12.2022.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 841
*