Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.22598/zefzg.2022.2.61

Prehrambena (ne)sigurnost u ekonomskim krizama

Rajko Odobaša orcid id orcid.org/0000-0002-3438-3893 ; Pravni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Katarina Marošević orcid id orcid.org/0000-0002-8727-130X ; Pravni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Full text: croatian pdf 295 Kb

page 61-73

downloads: 154

cite


Abstract

U prehrambenoj nesigurnosti žive pojedinci i kućanstva koja povremeno ili kontinuirano ne mogu na društveno prihvatljiv način, kupujući hranu po tržišnim cijenama pribaviti dovoljnu količinu sigurne i nutritivno kvalitetne hrane. Stoga se ovim radom interdisciplinarno-holističkim pristupom interpretiraju negativni učinci epidemioloških, gospodarskih i drugih mjera na globalno rastuću prevalenciju prehrambene nesigurnosti, uzimajući u obzir troškove kućanstava na hranu u zemljama EU-27 te potencijalnu prijetnju rizika od siromaštva i prehrambene nesigurnosti. U radu se kauzalitetno prikazuju posljedice poremećaja u prehrani na ljudsko zdravlje i rasta rizika obolijevanja od bolesti COVID-19 i drugih. Naime, pandemija koronavirusa globalno je povećala siromaštvo, pogoršala strukturu prehrane, proširila prehrambenu nesigurnost i ojačala zdravstvene rizike kojima je stanovništvo izloženo. Stoga kroz nacionalne i internacionalne mjere i aktivnosti treba izgraditi sigurniji, održiviji, pravedniji i ekološki odgovorniji globalni prehrambeni sustav koji će smanjiti prevalenciju prehrambene nesigurnosti i cjelovito realizirati pravo na hranu. Uspješna izgradnja takvog sustava, uz istodobno osnaživanje zdravstvene zaštite stanovništva, bili bi ogroman doprinos kvalitetnoj pripremi za buduće (javnozdravstvene) i druge prijeteće krize.

Keywords

prehrambena nesigurnost; epidemiološke mjere; pravo na hranu; globalni prehrambeni sustav; EU-27

Hrčak ID:

290285

URI

https://hrcak.srce.hr/290285

Publication date:

4.1.2023.

Visits: 431 *