Original scientific paper
https://doi.org/10.31727/m.24.5.4
Kakvoća mesa brojlera na domaćem tržištu
Zlata Kralik
orcid.org/0000-0001-9056-9564
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Gordana Kralik
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Ivona Djurkin Kušec
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Kristina Gvozdanović
orcid.org/0000-0002-1989-2630
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Žarko Radišić
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Manuela Košević
orcid.org/0000-0002-5760-621X
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Full text: croatian pdf 334 Kb
page 424-435
downloads: 250
cite
APA 6th Edition
Kralik, Z., Kralik, G., Djurkin Kušec, I., Gvozdanović, K., Radišić, Ž. & Košević, M. (2022). Kakvoća mesa brojlera na domaćem tržištu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24. (5.), 424-435. https://doi.org/10.31727/m.24.5.4
MLA 8th Edition
Kralik, Zlata, et al. "Kakvoća mesa brojlera na domaćem tržištu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 24., no. 5., 2022, pp. 424-435. https://doi.org/10.31727/m.24.5.4. Accessed 24 Nov. 2024.
Chicago 17th Edition
Kralik, Zlata, Gordana Kralik, Ivona Djurkin Kušec, Kristina Gvozdanović, Žarko Radišić and Manuela Košević. "Kakvoća mesa brojlera na domaćem tržištu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 24., no. 5. (2022): 424-435. https://doi.org/10.31727/m.24.5.4
Harvard
Kralik, Z., et al. (2022). 'Kakvoća mesa brojlera na domaćem tržištu', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24.(5.), pp. 424-435. https://doi.org/10.31727/m.24.5.4
Vancouver
Kralik Z, Kralik G, Djurkin Kušec I, Gvozdanović K, Radišić Ž, Košević M. Kakvoća mesa brojlera na domaćem tržištu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2022 [cited 2024 November 24];24.(5.):424-435. https://doi.org/10.31727/m.24.5.4
IEEE
Z. Kralik, G. Kralik, I. Djurkin Kušec, K. Gvozdanović, Ž. Radišić and M. Košević, "Kakvoća mesa brojlera na domaćem tržištu", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.24., no. 5., pp. 424-435, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.24.5.4
Download JATS file
Abstract
U radu se prikazuje kakvoća mesa pilećih brojlera na domaćem tržištu. Istraživanje je provedeno na trupovima pilića koji su kupljeni u trgovačkim centrima od dva proizvođača, A (n=20) i B (n=20) s ciljem da se ustanovi prinos najvrjednijih dijelova u trupu (prsa, bataci sa zabacima) i tkiva u njima te pokazatelji fizikalno-kemijskih svojstava mesa: boja (CIE L*, a*, b*), pH vrijednost, električna provodljivost, gubitak mesnog soka, %, kalo kuhanja, % , WBSF (N), profil masnih kiselina u mesu prsa i zabataka te TBARS vrijednosti kao pokazatelji oksidacijskih procesa u mesu (svježe i čuvano 28 dana na -20°C). Prosječne težine trupova brojlera od proizvođača A i B bile su 1916 g i 2165 g (P<0,001). Trupovi brojlera proizvođača B imali su statistički značajno veća prsa, batake sa zabacima, krila i leđa (P<0,001). Utvrđeni su veći udjeli kože s masnim tkivom u trupovima brojlera proizvođača A te veći udjeli kostiju u trupovima brojlera proizvođača B (P<0,001). Od pokazatelja tehnološke kakvoće mesa ustanovljene su razlike u boji mesa zabataka (CIE b*, P=0,03). Vrijednosti pokazatelja pH, gubitka mesnog soka, električne provodljivosti, kala kuhanja i WBSF, nisu se razlikovale između mesa obje skupine brojlera (P>0,05). Utvrđeni su nepovoljni omjeri ∑n-6 PUFA/∑n-3 PUFA u mesu brojlera kod oba proizvođača. Statistički značajne razlike između proizvođača A i B utvrđene su za vrijednosti TBARS-a u uzorcima smrznutog mesa zabataka (P<0,05). Rezultati istraživanja ukazuju na to da je pileće meso na domaćem tržištu dobre tehnološke kakvoće, no da bi proizvođači trebali adekvatnijom hranidbom poboljšati profil masnih kiselina u brojlerskom mesu.
Keywords
brojler; meso prsa; meso zabataka; pokazatelji kakvoće
Hrčak ID:
285210
URI
https://hrcak.srce.hr/285210
Publication date:
14.10.2022.
Article data in other languages:
italian
spanish
english
german
Visits: 1.363
*