Skip to the main content

Preliminary communication

Kemijske karakteristike sorata trešanja s otoka Cresa

Sandra Voća ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nadica Dobričević ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasmina Družić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zlatko Čmelik ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
A. Knežević
Aleš Vokoruka ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Stjepan Pliestić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 331 Kb

page 173-180

downloads: 1.106

cite


Abstract

Istraživanje je provedeno na sortama trešanja Stella, Creska, Van i Bing uzgojenim na lokalitetu otoka Cresa. Analizirana je kakvoća plodova preko parametara: suha tvar, ukupna kiselost, topljiva suha tvar, pH vrijednost i vitamin C. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje signifikantne razlike između istraživanih sorata. Sorta Stella imala je najveću količinu vitamina C koja je iznosila 15,1 mg/100g dok su sorte Creska i Van imale najveću količinu suhe tvari koja je iznosila 16,49 do 16,6% i topljive suhe tvari koja je iznosila 16,0 do 16,4 °Brix-a. Sve dobivene vrijednosti bile su u zadovoljavajućim granicama. Možemo zaključiti da u uvjetima otoka Cresa navedene sorte daju dobru kakvoću plodova.
.

Keywords

Prunus avium L.; sorte Stella; Creska; Van i Bing; kemijska analiza

Hrčak ID:

26637

URI

https://hrcak.srce.hr/26637

Publication date:

22.12.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 2.079 *