Review article
Skleroglukan: proizvodnja fermentacijom, izdvajanje, pročišćavanje i primjena
Shrikant A. Survase
; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, Mumbai 400019, India
Parag S. Saudagar
; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, Mumbai 400019, India
Ishwar B. Bajaj
; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, Mumbai 400019, India
Rekha S. Singhal
; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, Mumbai 400019, India
Abstract
Razni mikroorganizmi proizvode egzopolisaharide koji imaju višestruku primjenu u proizvodnji hrane, farmaceutskoj industriji i drugim industrijama, kao emulgatori, stabilizatori, učvršćivači, te sredstva za geliranje, podmazivanje i zgušnjavanje. Jedan takav polisaharid je skleroglukan proizveden fermentacijom s pomoću filamentoznih gljiva iz roda Sclerotium. U ovom se revijalnom prikazu raspravlja o svojstvima skleroglukana, njegovoj proizvodnji fermentacijom te izdvajanju i primjeni.
Keywords
skleroglukan; egzopolisaharid; Sclerotium glucanicum; Sclerotium rolfsii; fermentacija
Hrčak ID:
27127
URI
Publication date:
4.6.2007.
Visits: 8.156 *