Skip to the main content

Review article

Skleroglukan: proizvodnja fermentacijom, izdvajanje, pročišćavanje i primjena

Shrikant A. Survase ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, Mumbai 400019, India
Parag S. Saudagar ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, Mumbai 400019, India
Ishwar B. Bajaj ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, Mumbai 400019, India
Rekha S. Singhal ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, Mumbai 400019, India


Full text: english pdf 187 Kb

page 107-118

downloads: 6.125

cite


Abstract

Razni mikroorganizmi proizvode egzopolisaharide koji imaju višestruku primjenu u proizvodnji hrane, farmaceutskoj industriji i drugim industrijama, kao emulgatori, stabilizatori, učvršćivači, te sredstva za geliranje, podmazivanje i zgušnjavanje. Jedan takav polisaharid je skleroglukan proizveden fermentacijom s pomoću filamentoznih gljiva iz roda Sclerotium. U ovom se revijalnom prikazu raspravlja o svojstvima skleroglukana, njegovoj proizvodnji fermentacijom te izdvajanju i primjeni.

Keywords

skleroglukan; egzopolisaharid; Sclerotium glucanicum; Sclerotium rolfsii; fermentacija

Hrčak ID:

27127

URI

https://hrcak.srce.hr/27127

Publication date:

4.6.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 8.156 *