Short communication, Note
Proizvodnja astaksantina s pomoću soja kvasca Xanthophyllomyces dendrorhous ZJUT46 šaržnom fermentacijom u reaktoru zapremnine 2,0 m3
Zhong-Ce Hu
; Institute of Bioengineering, Zhejiang University of Technology, Hangzhou 310014, PR China
Yu-Guo Zheng
; Institute of Bioengineering, Zhejiang University of Technology, Hangzhou 310014, PR China
Zhao Wang
; Institute of Bioengineering, Zhejiang University of Technology, Hangzhou 310014, PR China
Yin-Chu Shen
; Institute of Bioengineering, Zhejiang University of Technology, Hangzhou 310014, PR China
Abstract
Astaksantin je glavni karotenoidni pigment. Istražena je proizvodnja astaksantina šaržnom fermentacijom u reaktoru zapremnine 2,0 m3. Također je provedena kontrola pomaka pH-vrijednosti. Rezultati su pokazali da je najbolji način proizvodnje astaksantina šaržnom fermentacijom uz kontrolu pomaka pH-vrijednosti, pri čemu je najveća koncentracija astaksantina (39,47 mg/L) proizvedena nakon 132 h.
Keywords
astaksantin; šaržna fermentacija; karotenoid; Xanthophyllomyces dendrorhous
Hrčak ID:
27780
URI
Publication date:
4.6.2007.
Visits: 3.750 *