Skip to the main content

Original scientific paper

Antioksidacijska aktivnost polifenola iz borovnice i jagode

Lidija Jakobek ; Faculty of Food Technology, Osijek, Croatia
Marijan Šeruga ; Faculty of Food Technology, Osijek, Croatia
Ivana Novak ; Faculty of Food Technology, Osijek, Croatia
Martina Medvidović-Kosanović ; Faculty of Food Technology, Osijek, Croatia
Ivana Lukačević


Full text: croatian pdf 442 Kb

page 13-26

downloads: 2.160

cite


Abstract

Da bi se istražila antioksidacijska aktivnost polifenola borovnice i jagode, ekstrahirane su dvije frakcije polifenola iz ovog voća. Jedna je sadržavala flavonole i fenolne kiseline, a druga antocijanine. Antioksidacijska aktivnost polifenola određena je DPPH testom, a količina polifenola HPLC metodom. Pokazalo se da se u borovnici nalaze visoke količine derivata kafeinske kiseline i kvercetina te antocijanina dok je u jagodi sadržaj polifenola manji. U obje vrste voća je doprinos antocijanina antioksidacijskoj aktivnosti veći nego doprinos flavonola i fenolnih kiselina. Antioksidacijska aktivnost antocijanina borovnice 19 puta je jača u usporedbi s antioksidacijskom aktivnošću flavonola i fenolnih kiselina borovnice. Antocijanini jagode 14 puta su jači antioksidansi nego flavonoli i fenolne kiseline jagode. Rezultati ovog rada pružaju bolji uvid u antioksidacijsko djelovanje borovnice i jagode.

Keywords

flavonoli; fenolne kiseline; antocijanini; antioksidacijska aktivnost; voće

Hrčak ID:

28048

URI

https://hrcak.srce.hr/28048

Publication date:

23.10.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 3.698 *