Original scientific paper
Antioksidacijska aktivnost polifenola iz borovnice i jagode
Lidija Jakobek
; Faculty of Food Technology, Osijek, Croatia
Marijan Šeruga
; Faculty of Food Technology, Osijek, Croatia
Ivana Novak
; Faculty of Food Technology, Osijek, Croatia
Martina Medvidović-Kosanović
; Faculty of Food Technology, Osijek, Croatia
Ivana Lukačević
Abstract
Da bi se istražila antioksidacijska aktivnost polifenola borovnice i jagode, ekstrahirane su dvije frakcije polifenola iz ovog voća. Jedna je sadržavala flavonole i fenolne kiseline, a druga antocijanine. Antioksidacijska aktivnost polifenola određena je DPPH testom, a količina polifenola HPLC metodom. Pokazalo se da se u borovnici nalaze visoke količine derivata kafeinske kiseline i kvercetina te antocijanina dok je u jagodi sadržaj polifenola manji. U obje vrste voća je doprinos antocijanina antioksidacijskoj aktivnosti veći nego doprinos flavonola i fenolnih kiselina. Antioksidacijska aktivnost antocijanina borovnice 19 puta je jača u usporedbi s antioksidacijskom aktivnošću flavonola i fenolnih kiselina borovnice. Antocijanini jagode 14 puta su jači antioksidansi nego flavonoli i fenolne kiseline jagode. Rezultati ovog rada pružaju bolji uvid u antioksidacijsko djelovanje borovnice i jagode.
Keywords
flavonoli; fenolne kiseline; antocijanini; antioksidacijska aktivnost; voće
Hrčak ID:
28048
URI
Publication date:
23.10.2008.
Visits: 4.105 *