Original scientific paper
https://doi.org/10.31727/m.25.4.3
Osnovni kemijski sastavi i energetska vrijednost različitih mišića janjećeg trupa kupreške pramenke
Leona Puljć
; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Mostaru, Bosna i Hercegovina
Brankica Kartalović
; Naučni institut za Veterinarstvo Novi sad, Srbija
Marija Jukić-Grbavac
; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Mostaru, Bosna i Hercegovina
Jozo Grbavac
; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Mostaru, Bosna i Hercegovina
Dragan Kovačević
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Osijeku, Hrvatska
Krešimir Mastanjević
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Osijeku, Hrvatska
Full text: croatian pdf 282 Kb
page 324-331
downloads: 190
cite
APA 6th Edition
Puljć, L., Kartalović, B., Jukić-Grbavac, M., Grbavac, J., Kovačević, D. & Mastanjević, K. (2023). Osnovni kemijski sastavi i energetska vrijednost različitih mišića janjećeg trupa kupreške pramenke. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 25. (4.), 324-331. https://doi.org/10.31727/m.25.4.3
MLA 8th Edition
Puljć, Leona, et al. "Osnovni kemijski sastavi i energetska vrijednost različitih mišića janjećeg trupa kupreške pramenke." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 25., no. 4., 2023, pp. 324-331. https://doi.org/10.31727/m.25.4.3. Accessed 24 Dec. 2024.
Chicago 17th Edition
Puljć, Leona, Brankica Kartalović, Marija Jukić-Grbavac, Jozo Grbavac, Dragan Kovačević and Krešimir Mastanjević. "Osnovni kemijski sastavi i energetska vrijednost različitih mišića janjećeg trupa kupreške pramenke." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 25., no. 4. (2023): 324-331. https://doi.org/10.31727/m.25.4.3
Harvard
Puljć, L., et al. (2023). 'Osnovni kemijski sastavi i energetska vrijednost različitih mišića janjećeg trupa kupreške pramenke', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 25.(4.), pp. 324-331. https://doi.org/10.31727/m.25.4.3
Vancouver
Puljć L, Kartalović B, Jukić-Grbavac M, Grbavac J, Kovačević D, Mastanjević K. Osnovni kemijski sastavi i energetska vrijednost različitih mišića janjećeg trupa kupreške pramenke. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2023 [cited 2024 December 24];25.(4.):324-331. https://doi.org/10.31727/m.25.4.3
IEEE
L. Puljć, B. Kartalović, M. Jukić-Grbavac, J. Grbavac, D. Kovačević and K. Mastanjević, "Osnovni kemijski sastavi i energetska vrijednost različitih mišića janjećeg trupa kupreške pramenke", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.25., no. 4., pp. 324-331, 2023. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.25.4.3
Download JATS file
Abstract
Cilj istraživanja bio je utvrditi osnovni kemijski sastav, pH i nutritivnu vrijednost tri vrste mišića (triceps brachii (TB), longissimus lumborum (LL) i biceps femoris (BF) janjadi autohtone kupreške pramenke, s namjerom određivanja kvalitete janjećeg mesa. Istraživanjem je obuhvaćeno ukupno 10 trupova janjadi kupreške pramenke. Prema utvrđenim prosječnim vrijednostima osnovnog kemijskog sastava meso janjadi sadrži, ovisno o anatomskoj poziciji, od 75,30 do 82,20 g/100 g vode, 14,46 do 22,20 g/100 g, proteina, 1,05 do 2,06 g/100 g masti i 1,50 do 1,66 g/100 g pepela. Najveća varijabilnost uočena je u sadržaju proteina i masti. Najveći udio proteina i najviša energetska vrijednost (416 kJ) zabilježen je kod BF. Utvrđena prosječna energetska vrijednost kupreške janjetine je 380 kJ na 100 g. Uspoređujući sadržaj pojedinih komponenti u različitim mišićima između naših rezultata i podataka iz stranih izvora, najveća varijabilnost je uočena u sadržaju masti.
Keywords
janjetina; kemijski sastav mesa; kakvoća mesa
Hrčak ID:
306580
URI
https://hrcak.srce.hr/306580
Publication date:
14.7.2023.
Article data in other languages:
english
german
spanish
italian
Visits: 1.055
*