Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/m.25.4.3

Osnovni kemijski sastavi i energetska vrijednost različitih mišića janjećeg trupa kupreške pramenke

Leona Puljć ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Mostaru, Bosna i Hercegovina
Brankica Kartalović ; Naučni institut za Veterinarstvo Novi sad, Srbija
Marija Jukić-Grbavac ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Mostaru, Bosna i Hercegovina
Jozo Grbavac ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Mostaru, Bosna i Hercegovina
Dragan Kovačević ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Osijeku, Hrvatska
Krešimir Mastanjević ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Osijeku, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 282 Kb

str. 324-331

preuzimanja: 190

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Cilj istraživanja bio je utvrditi osnovni kemijski sastav, pH i nutritivnu vrijednost tri vrste mišića (triceps brachii (TB), longissimus lumborum (LL) i biceps femoris (BF) janjadi autohtone kupreške pramenke, s namjerom određivanja kvalitete janjećeg mesa. Istraživanjem je obuhvaćeno ukupno 10 trupova janjadi kupreške pramenke. Prema utvrđenim prosječnim vrijednostima osnovnog kemijskog sastava meso janjadi sadrži, ovisno o anatomskoj poziciji, od 75,30 do 82,20 g/100 g vode, 14,46 do 22,20 g/100 g, proteina, 1,05 do 2,06 g/100 g masti i 1,50 do 1,66 g/100 g pepela. Najveća varijabilnost uočena je u sadržaju proteina i masti. Najveći udio proteina i najviša energetska vrijednost (416 kJ) zabilježen je kod BF. Utvrđena prosječna energetska vrijednost kupreške janjetine je 380 kJ na 100 g. Uspoređujući sadržaj pojedinih komponenti u različitim mišićima između naših rezultata i podataka iz stranih izvora, najveća varijabilnost je uočena u sadržaju masti.

Ključne riječi

janjetina; kemijski sastav mesa; kakvoća mesa

Hrčak ID:

306580

URI

https://hrcak.srce.hr/306580

Datum izdavanja:

14.7.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački španjolski talijanski

Posjeta: 1.055 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.