Review article
https://doi.org/10.15255/KUI.2022.056
Organske reakcije u vodi
Dajana Gašo-Sokač
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
Valentina Bušić
orcid.org/0000-0002-9384-1946
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
*
Dora Zobundžija
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
Mirna Habuda-Stanić
orcid.org/0000-0002-0089-9488
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
* Corresponding author.
Abstract
Velik je izazov provoditi organske reakcije u vodi. U posljednjem desetljeću broj znanstvenih istraživanja koja se bave proučavanjem vode kao zelenog otapala nastavio je eksponencijalno rasti. Osim što je jeftina, voda nije štetna za okoliš, a ponekad daje potpuno neočekivanu reaktivnost u kemijskim reakcijama. Postoji širok raspon organskih reakcija koje se mogu odvijati u vodi: od uobičajenih oksidoredukcijskih reakcija, reakcija koje uključuju karbokatione, pericikličkih reakcija, reakcija prijelaznih metala itd. Organske reakcije u vodenom mediju primjenjuju se u kemiji ugljikohidrata i kemijskoj modifikaciji biomolekula. U novije vrijeme voda se upotrebljava kao medij u mikrovalnoj sintezi.
Ovaj pregledni rad daje uvid u važnost ovog područja budući da se organske reakcije u vodi kao otapalu odvijaju po principima zelene kemije.
Keywords
zelena kemija; voda; organske reakcije
Hrčak ID:
307506
URI
Publication date:
28.8.2023.
Visits: 630 *