Review article
UTJECAJ PREHRANE NA RASPOLOŽENJE I MENTALNO ZDRAVLJE
Valentina Rahelić
orcid.org/0000-0002-2579-560X
; University Hospital Center Zagreb, Department of Nutrition and Dietetics, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb, Croatia; University of Applied Health Sciences, Mlinarska cesta 38, 10000 Zagreb, Croatia; University North, Department of Food Technology, 48000 Koprivnica, Croatia
*
Josipa Matanić
; University Hospital Center Zagreb, Department of Nutrition and Dietetics, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb, Croatia
Sandra Bival
orcid.org/0000-0002-2938-6715
; University Hospital Center Zagreb, Department of Nutrition and Dietetics, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb, Croatia
Zrinka Šmuljić
orcid.org/0009-0007-0943-4867
; University Hospital Center Zagreb, Department of Nutrition and Dietetics, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb, Croatia; University of Applied Health Sciences, Mlinarska cesta 38, 10000 Zagreb, Croatia
Eva Pavić
orcid.org/0000-0002-3506-1183
; University Hospital Center Zagreb, Department of Nutrition and Dietetics, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb, Croatia; University of Applied Health Sciences, Mlinarska cesta 38, 10000 Zagreb, Croatia
* Corresponding author.
Abstract
Tijekom posljednjih desetljeća zabilježen je značajan porast prevalencije poremećaja mentalnog zdravlja, paralelno s promjenama u načinu života, prehrane i tjelesne aktivnosti. Procjenjuje se da više od 300 milijuna svjetske populacije boluje od depresije, a više od 260 milijuna od anksioznih poremećaja. Prehrana i njezine različite bioaktivne komponente prepoznate su kao promjenjivi čimbenici rizika koji mogu utjecati na patogenezu mentalnih poremećaja, a temeljni mehanizmi pozitivnog učinka rezultat su uglavnom zajedničkog međudjelovanja različitih komponenti. Kao preporučeni obrasci prehrane s pozitivnim učinkom na zdravlje, radom mozga te živčanog sustava ističu se Mediteranska i MIND dijeta koje naglasak stavljaju na hranu biljnog podrijetla. Ovi načini prehrane izvor su različitih nutrijenata ključnih za mentalno zdravlje (fitokemikalija, flavonoida i karotenoida, omega-3 masnih kiselina, folne kiseline, vitamina E, cinka i magnezija, prehrambenih vlakana, itd.). Osim toga, doprinose zdravlju i raznolikosti crijevne mikrobiote, a njezini metaboliti mogu imati važnu ulogu u mentalnom zdravlju kroz crijevno - moždanu os. Kroz taj dvosmjerni put, različiti hormoni i neurotransmiteri utječu na regulaciju osjećaja gladi i sitosti, ali i na raspoloženje te stres koji je također reguliran djelovanjem hormona. Usvajanje zdravog načina života koji podrazumijeva pravilnu (raznoliku i uravnoteženu) prehranu, višestruko će doprinijeti očuvanju mentalnog zdravlja te prevenciji i/ili liječenju već razvijenih poremećaja.
Keywords
mentalno zdravlje; stres; Mediteranska dijeta; MIND dijeta
Hrčak ID:
321351
URI
Publication date:
11.10.2024.
Visits: 416 *