Agronomy journal, Vol. 86 No. 4, 2024.
Original scientific paper
Utjecaj ozona na sojeve Klebsiella pneumoniae rezistentne na karbapeneme i kolistin
Irina Tanuwidjaja
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mirna Mrkonjić Fuka
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
*
* Corresponding author.
Abstract
U ovom je radu istraženo antimikrobno djelovanje ozonirane vode, generirane u obliku kapljica (326 - 400 µm) i maglice (145 - 225 µm), u koncentracijama od 4 ppm i 2 ppm, prema šest karabapenem- i kolistin- rezistentnih sojeva Klebsiella pneumoniae podrijetlom iz otpadnih voda. Rezultati su pokazali izuzetno visoku djelotvornost ozonirane vode kao antimikrobnog sredstva. Broj bakterija K. pneumoniae statistički je značajno smanjen u odnosu na kontrolu i iznosi 76,38 - 99,77 % za ozon apliciran u obliku kapljica u koncentraciji od 4 ppm, te od 17,0 2- 98,71 % za 2 ppm ozona primijenjenog u obliku maglice. Najbolja djelotvornost ozonirane vode bila je vidljiva prema tri soja K. pneumoniae (SE_SC_COL_46, SE_SC_COL_86 i SE_SC_COL_96) te je redukcija brojnosti kod ovih sojeva, prilikom svakog od četiri tretmana, iznosila više od 9 5%. Međutim, neki sojevi K. pneumoniae preživjeli su u znatno većem postotku, ovisno o primijenjenom tretmanu. Najveće je odskakanje od prosječnih rezultata detektirano za soj SE_SC_COL_102 te je ozonirana voda koncentracije 2 ppm u obliku maglice reducirala samo 17,02 % ovih bakterija. Općenito, način aplikacije ozonirane vode, kao i koncentracija apliciranog ozona (4 ili 2 ppm), značajno utječu na udio inhibiranih bakterija, a efikasnost ovisi i o soju na koji se primjenjuje pojedini tretman. Iako je učinkovitost inaktivacije mikroorganizama primjenom obje koncentracije ozonirane vode bila izuzetno visoka, prosječno bolje rezultate pokazala je voda koncentracije ozona od 4 ppm, a prilikom aplikacije u obliku kapljica.
Keywords
ozonirana voda; antibiotska rezistencija; sojevi Klebsiella pneumoniae
Hrčak ID:
324960
URI
Publication date:
23.12.2024.
Visits: 0 *