Skip to the main content

Original scientific paper

Optimiranje podloge za pojačanu proizvodnju glukoamilaze fermentacijom na krutoj podlozi s pomoću gljive Fusarium solani

Haq Nawaz Bhatti ; Department of Chemistry, University of Agriculture, 38040 Faisalabad, Pakistan
Mohammad Hamid Rashid ; National Institute for Biotechnology and Genetic Engineering (NIBGE), P.O. Box 577, Jhang Road, 38000 Faisalabad, Pakistan
Rakhshanda Nawaz ; Department of Chemistry, University of Agriculture, 38040 Faisalabad, Pakistan
Muhammad Asgher ; Department of Chemistry, University of Agriculture, 38040 Faisalabad, Pakistan
Raheela Perveen ; National Institute for Biotechnology and Genetic Engineering (NIBGE), P.O. Box 577, Jhang Road, 38000 Faisalabad, Pakistan
Abdul Jabbar ; Department of Chemistry, Government College University, 38000 Faisalabad, Pakistan


Full text: english pdf 112 Kb

page 51-56

downloads: 2.170

cite


Abstract

Uzgojem gljive Fusarium solani fermentacijom na krutoj podlozi povećana je proizvodnja glukoamilaze (GA) primjenom različitih supstrata kao što su pšenične i rižine posije, te posije zelene soje, crne soje i kukuruza. Najveća aktivnost enzima dobivena je uporabom podloge od pšeničnih posija. Optimirani su fizikalni i kemijski parametri i pri optimalnim uvjetima rasta postignuta je maksimalna aktivnost enzima od (61,35±3,69) U/g suhih pšeničnih posija. Optimalni uvjeti bili su: 1 % (m/V) fruktoze kao izvora ugljika i energije, 1 % (m/m) uree kao izvora dušika, 70 % (m/V) početnog udjela vlage u krutoj podlozi, vrijeme inkubacije u trajanju od 96 h, 15 % inokuluma (m/V) s 10^6-10^7 spora/mL, temperatura inkubacije (35±1) °C i pH=5,0. Dodatkom površinski aktivnih tvari smanjila se biosinteza enzima proizvedenog fermentacijom pri optimalnim uvjetima na podlozi od pšeničnih posija s pomoću gljive F. solani.

Keywords

glukoamilaza; pšenične posije; optimiranje; fermentacija na krutoj podlozi; udio vlage

Hrčak ID:

30436

URI

https://hrcak.srce.hr/30436

Publication date:

15.3.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 3.446 *