Izvorni znanstveni članak
Optimiranje podloge za pojačanu proizvodnju glukoamilaze fermentacijom na krutoj podlozi s pomoću gljive Fusarium solani
Haq Nawaz Bhatti
; Department of Chemistry, University of Agriculture, 38040 Faisalabad, Pakistan
Mohammad Hamid Rashid
; National Institute for Biotechnology and Genetic Engineering (NIBGE), P.O. Box 577, Jhang Road, 38000 Faisalabad, Pakistan
Rakhshanda Nawaz
; Department of Chemistry, University of Agriculture, 38040 Faisalabad, Pakistan
Muhammad Asgher
; Department of Chemistry, University of Agriculture, 38040 Faisalabad, Pakistan
Raheela Perveen
; National Institute for Biotechnology and Genetic Engineering (NIBGE), P.O. Box 577, Jhang Road, 38000 Faisalabad, Pakistan
Abdul Jabbar
; Department of Chemistry, Government College University, 38000 Faisalabad, Pakistan
Sažetak
Uzgojem gljive Fusarium solani fermentacijom na krutoj podlozi povećana je proizvodnja glukoamilaze (GA) primjenom različitih supstrata kao što su pšenične i rižine posije, te posije zelene soje, crne soje i kukuruza. Najveća aktivnost enzima dobivena je uporabom podloge od pšeničnih posija. Optimirani su fizikalni i kemijski parametri i pri optimalnim uvjetima rasta postignuta je maksimalna aktivnost enzima od (61,35±3,69) U/g suhih pšeničnih posija. Optimalni uvjeti bili su: 1 % (m/V) fruktoze kao izvora ugljika i energije, 1 % (m/m) uree kao izvora dušika, 70 % (m/V) početnog udjela vlage u krutoj podlozi, vrijeme inkubacije u trajanju od 96 h, 15 % inokuluma (m/V) s 10^6-10^7 spora/mL, temperatura inkubacije (35±1) °C i pH=5,0. Dodatkom površinski aktivnih tvari smanjila se biosinteza enzima proizvedenog fermentacijom pri optimalnim uvjetima na podlozi od pšeničnih posija s pomoću gljive F. solani.
Ključne riječi
glukoamilaza; pšenične posije; optimiranje; fermentacija na krutoj podlozi; udio vlage
Hrčak ID:
30436
URI
Datum izdavanja:
15.3.2007.
Posjeta: 3.492 *