Skip to the main content

Professional paper

PERADARSKA PROIZVODNJA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Stjepan Mužic ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Gordana Kralik ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Hrvatska
Radmila Raguž-Đurić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Zlatko Janječić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Branko Bobetić ; Croatiastočar, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 53 Kb

page 353-358

downloads: 2.365

cite


Abstract

Hrvatsko peradarstvo ima dugu tradiciju i solidnu sadašnjost te dobru podlogu za razvitak, a obuhvaća gotovo sve vidove proizvodnje kao što su: uzgoj i držanje rasplodnih nesilica hibrida teških pasmina, valionice, tov pilića, purića, pačića i guščića, klaonice peradi, uzgoj i držanje rasplodnih nesilica hibrida lakih pasmina, uzgoj konzumnih nesilica i proizvodnju konzumnih jaja, sortirnice, te tvornice stočne hrane. Položaj peradarstva unutar cjelokupnog stočarstva Hrvatske glede zadovoljavanja vlastitih potreba i pokrića uvoza izvozom je vodeća. U radu je prvenstveno analizirano kretanje broja peradi, proizvodnje i potrošnje peradarskih proizvoda, te izvoza i uvoza. U razdoblju poslije 1991. godine broj peradi u Hrvatskoj se u prosjeku smanjivao 3,1 %, proizvodnja prirasta peradi 0,6 %, a proizvodnja kokošjih jaja 1,2 % prosječno godišnje. Tijekom analiziranog razdoblja saldo trgovinske bilance peradarskih proizvoda RH bio je pozitivan, s izuzetkom 2002. godine. Vrijednost izvoza peradarskih proizvoda povećavala se 3,7 %, a vrijednost uvoza 5,3 % prosječno godišnje. Osnovni problemi s kojima se susreće naše peradarstvo su dosta različiti, a proizlaze iz dva segmenta istog: nekoliko krupnih subjekata koji posluju na razini cijele Hrvatske i u inozemstvu na jednoj strani, te veliki broj malih obiteljskih gospodarstava lokalnog značenja. Veliki proizvođači mesa peradi i jaja bore se s osuvremenjivanjem tehnologije, sve većom konkurencijom i općim gospodarskim uvjetima u Hrvatskoj, a obiteljska gospodarstva uz prije navedeno i s udovoljavanjem brojnim zakonskim domaćim i EU propisima, kao i s neujednačenošću proizvodnih kapaciteta, nabavnim cijenama, uvjetima plaćanja, nesigurnim tržištem itd. Uzevši u obzir opći svjetski trend rasta peradarske proizvodnje i hrvatsko peradarstvo ima dobre izglede za razvoj i širenje, pa i manji broj sitnih obiteljskih gospodarstava u sektoru organsko biološke proizvodnje novih prepoznatljivih proizvoda na bazi naših domaćih vrsta i pasmina peradi.

Keywords

peradarstvo; Hrvatska; proizvodnja; meso; jaja

Hrčak ID:

32759

URI

https://hrcak.srce.hr/32759

Publication date:

18.2.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 5.429 *