Skip to the main content

Review article

Kromatografske metode analize polifenola u vinima

V. Rastija ; Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
M. Medić-Šarić ; Faculty of Pharmacy and Biochemistry, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 692 Kb

page 121-128

downloads: 2.972

cite


Abstract

Vino je bogat izvor različitih skupina polifenola koje uključuju fenolne kiseline, flavonoide i trihidroksistilben-resveratrol. U posljednje vrijeme zanimanje za te supstancije potaknuto je brojnim dokazima o njihovim pozitivnim učincima na zdravlje čovjeka. Do sada su primjenjivane različite metode analize polifenola u vinu uključujući kromatografske, spektrofotometrijske i elektrokemijske metode. U ovom članku opisane su ukratko metode priprave uzoraka i najnovija dostignuća u analizi polifenola u vinu, temeljnim kromatografskim metodama: tankoslojnom kromatografijom (TLC), tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) uz različite tehnike detekcije te plinskom kromatografijom (GC). Kao posebna tehnika spomenuta je i kapilarna elektroforeza, koja se odnedavno primjenjuje za analizu polifenola u vinu.

Keywords

vino; polifenoli; analiza; kromatografske metode

Hrčak ID:

32964

URI

https://hrcak.srce.hr/32964

Publication date:

5.3.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 5.259 *