Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje

Đuro Senčić ; Faculty of Agriculture, University J.J. Strossmayer in Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
Danijela Butko ; Faculty of Agriculture, University J.J. Strossmayer in Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
Zvonko Antunović ; Faculty of Agriculture, University J.J. Strossmayer in Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
Josip Novoselec ; Faculty of Agriculture, University J.J. Strossmayer in Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek


Full text: croatian pdf 330 Kb

page 274-278

downloads: 1.682

cite

Full text: english pdf 313 Kb

page 300-304

downloads: 696

cite


Abstract

Istraživanje je provedeno na svinjskim polovicama i mesu od 16 crnih slavonskih svinja, tovljenih do oko 130 kg tjelesne mase (skupina A) i 16 svinja iste pasmine tovljenih do oko 110 kg tjelesne mase (skupina B). Svinje su držane u poluotvorenom sustavu, u istim smještajnim i hranidbenim uvjetima. Disekcija ohlađenih (+4ºC) desnih svinjskih polovica obavljena je prema modificiranoj metodi Weniger i sur. (1963). Kvaliteta mesa određena je na uzorku dugog leđnog mišića (M. longissimus dorsi), uzetom u visini između 13. i 14. rebra. Tjelesne mase svinja prije klanja (110,17 kg i 130,37 kg) značajno su utjecale na kvalitetu polovica crnih slavonskih svinja, ali ne i njihovog mesa. Svinje veće tjelesne mase (130,37 kg) imale su polovice različite konformacije (značajno veći relativni udjel podbratka i trbušno-rebarnog dijela te manji relativni udjel manje vrijednih dijelova i plećke) i sastava (manji relativni udjel mesa plećke i veći relativni udjel mesa trbušno-rebarnog dijela) u odnosu na svinje manje tjelesne mase (110,17 kg). Udjel mesa u polovicama bio je podjednak (47,06 % i 47,16 %) u obje analizirane skupine svinja. U pogledu kvalitete mesa, koja je bila normalna, nisu utvrđene značajne razlike (p>0,05) između analiziranih skupina svinja.

Keywords

crna slavonska svinja; tjelesna masa; kvaliteta polovica i mesa

Hrčak ID:

35571

URI

https://hrcak.srce.hr/35571

Publication date:

1.9.2008.

Article data in other languages: english german italian

Visits: 4.300 *