Original scientific paper
Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje
Đuro Senčić
; Faculty of Agriculture, University J.J. Strossmayer in Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
Danijela Butko
; Faculty of Agriculture, University J.J. Strossmayer in Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
Zvonko Antunović
; Faculty of Agriculture, University J.J. Strossmayer in Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
Josip Novoselec
; Faculty of Agriculture, University J.J. Strossmayer in Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
Abstract
Istraživanje je provedeno na svinjskim polovicama i mesu od 16 crnih slavonskih svinja, tovljenih do oko 130 kg tjelesne mase (skupina A) i 16 svinja iste pasmine tovljenih do oko 110 kg tjelesne mase (skupina B). Svinje su držane u poluotvorenom sustavu, u istim smještajnim i hranidbenim uvjetima. Disekcija ohlađenih (+4ºC) desnih svinjskih polovica obavljena je prema modificiranoj metodi Weniger i sur. (1963). Kvaliteta mesa određena je na uzorku dugog leđnog mišića (M. longissimus dorsi), uzetom u visini između 13. i 14. rebra. Tjelesne mase svinja prije klanja (110,17 kg i 130,37 kg) značajno su utjecale na kvalitetu polovica crnih slavonskih svinja, ali ne i njihovog mesa. Svinje veće tjelesne mase (130,37 kg) imale su polovice različite konformacije (značajno veći relativni udjel podbratka i trbušno-rebarnog dijela te manji relativni udjel manje vrijednih dijelova i plećke) i sastava (manji relativni udjel mesa plećke i veći relativni udjel mesa trbušno-rebarnog dijela) u odnosu na svinje manje tjelesne mase (110,17 kg). Udjel mesa u polovicama bio je podjednak (47,06 % i 47,16 %) u obje analizirane skupine svinja. U pogledu kvalitete mesa, koja je bila normalna, nisu utvrđene značajne razlike (p>0,05) između analiziranih skupina svinja.
Keywords
crna slavonska svinja; tjelesna masa; kvaliteta polovica i mesa
Hrčak ID:
35571
URI
Publication date:
1.9.2008.
Visits: 4.300 *