Skip to the main content

Preliminary communication

Praćenje procesa hlađenja svinjetine i junetine

Jozef Nagy ; University of Veterinary Medicine in Košice, Department of Food Hygiene and Technology, Komenského 73, Slovak Republic
A. Nagyova ; University of Veterinary Medicine in Košice, Department of Food Hygiene and Technology, Komenského 73, Slovak Republic
Peter Popelka ; University of Veterinary Medicine in Košice, Department of Food Hygiene and Technology, Komenského 73, Slovak Republic


Full text: croatian pdf 380 Kb

page 278-281

downloads: 1.807

cite

Full text: english pdf 357 Kb

page 304-307

downloads: 1.585

cite


Abstract

Svrha hlađenja svježeg mesa je smanjivanje temperature u najdubljim dijelovima mišića što je brže moguće, a da se pri tome u što većoj mjeri zadrži njegova masa. Ipak, određeni gubici su poželjni jer su suhe površine otpornije na mikrobiološko kvarenje. U našem pokusu je praćen postupak hlađenja svinjetine i govedine u klaonicama u periodu od 2006. do 2007. godine. U prostorijama za hlađenje mjerena je temperatura u mišićima, a u obzir se uzimalo i trajanje postupka. Po završetku hlađenja, u dva je slučaja (13.3%) temperatura svježeg svinjskog mesa prelazila zahtijevanih +7 °C u dubini mišića.

Keywords

postupak hlađenja; svinjetina; govedina

Hrčak ID:

35573

URI

https://hrcak.srce.hr/35573

Publication date:

1.9.2008.

Article data in other languages: english german italian

Visits: 4.985 *