Skip to the main content

Review article

Strategija proizvodnje funkcionalne hrane animalnog porijekla

Terezija Silvija Marenjak ; Department of Pathophysiology, University of Zagreb Faculty of Veterinary Medicine, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Nina Poljičak-Milas ; Department of Pathophysiology, University of Zagreb Faculty of Veterinary Medicine, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Ivančica Delaš ; Department of Chemistry and Biochemistry, Medical School, University of Zagreb, Šalata 3, 10000 Zagreb
Igor Štoković ; Department of Animal Husbandry, University of Zagreb Faculty of Veterinary Medicine, Heinzelova 55, Zagreb


Full text: croatian pdf 355 Kb

page 282-287

downloads: 1.609

cite

Full text: english pdf 350 Kb

page 308-314

downloads: 1.591

cite


Abstract

Proizvodnja funkcionalne hrane animalnog porijekla zahtjeva postupke utemeljene na znanstveno potvrđenim saznanjima koja obuhvaćaju cjelokupni hranidbeni lanac. Pri tome ne treba zanemariti fiziološke, no niti psihološke učinke koje takva hrana može imati na ljude. S obzirom da se ljudski genom nije promijenio od razdoblja paleolitika, a hranidbene navike i način života ljudi modernog doba su se uvelike odmaknuli od tog vremena, razvile su se kronične degenerativne bolesti. Masne kiseline, naročito n-3 nezasićene kiseline, važne su biološki aktivne molekule kojima se pripisuje niz pozitivnih učinaka u prevenciji i poboljšanju zdravlja ljudi i životinja. Neki od modula koji se koriste za povećanje unosa n-3 nezasićenih masnih kiselina su: povećanje udjela navedenih masnih kiselina u hrani farmskih životinja ili uzgoj životinja poželjnijeg genotipa. Bez obzira na način povećanja unosa poželjnih
masnih kiselina ne treba zanemariti dobrobit i zdravlje životinja, jer će stresu izložene životinje već u osnovi imati drugačije potrebe za unosom pojedinih hranidbenih sastojaka, od kojih su n-3 nezasićene masne kiseline iznimno važne.
U ovom članku prikazane su neke od mogućnosti povećanja sadržaja n-3 nezasićenih masnih kiselina u mesu i ostalim proizvodima animalnog porijekla, odnosno u hrani, koja će moći zadovoljiti kriterije funkcionalne hrane.

Keywords

uzgoj životinja; funkcionalna hrana; zdravlje; n-3 nezasićene masne kiseline

Hrčak ID:

35574

URI

https://hrcak.srce.hr/35574

Publication date:

1.9.2008.

Article data in other languages: english german italian

Visits: 4.997 *