Professional paper
Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca
Davor Šimić
Branimir Mioković
; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origin, Heinzelova 55, Zagreb
Abstract
Upotreba konjskog mesa u našoj zemlji nije uvriježena, iako je konjsko meso po svom kemijskom sastavu vrlo pogodno za prehranu. Posebice se ističe mala količina kolesterola, što ga čini iznimno pogodnim u dijetalnoj prehrani. U Hrvatskoj postoji tradicija proizvodnje proizvoda od konjskog mesa stara više od 100 godina. U selima oko Pakraca tu tradiciju je sa sobom iz pradomovine donijela
i očuvala talijanska nacionalna manjina. Oni u domaćoj radinosti proizvode trajan proizvod, kobasicu od konjskog mesa.
U ovom radu je opisan proces proizvodnje kobasica od konjskog mesa u seoskim domaćistvima. Izneseni su rezultati organoleptičke, kemijske i bakteriološke pretrage kobasica koje su potjecali iz 5 domaćinstava koje tradicionalno proizvode kobaisce.
Keywords
kobasica od konjskog mesa; organoleptička; kemijska i bakteriološka pretraga
Hrčak ID:
35576
URI
Publication date:
1.9.2008.
Visits: 6.494 *