Skip to the main content

Professional paper

Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca

Davor Šimić
Branimir Mioković ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origin, Heinzelova 55, Zagreb


Full text: croatian pdf 306 Kb

page 292-296

downloads: 3.894

cite

Full text: english pdf 306 Kb

page 318-322

downloads: 571

cite


Abstract

Upotreba konjskog mesa u našoj zemlji nije uvriježena, iako je konjsko meso po svom kemijskom sastavu vrlo pogodno za prehranu. Posebice se ističe mala količina kolesterola, što ga čini iznimno pogodnim u dijetalnoj prehrani. U Hrvatskoj postoji tradicija proizvodnje proizvoda od konjskog mesa stara više od 100 godina. U selima oko Pakraca tu tradiciju je sa sobom iz pradomovine donijela
i očuvala talijanska nacionalna manjina. Oni u domaćoj radinosti proizvode trajan proizvod, kobasicu od konjskog mesa.
U ovom radu je opisan proces proizvodnje kobasica od konjskog mesa u seoskim domaćistvima. Izneseni su rezultati organoleptičke, kemijske i bakteriološke pretrage kobasica koje su potjecali iz 5 domaćinstava koje tradicionalno proizvode kobaisce.

Keywords

kobasica od konjskog mesa; organoleptička; kemijska i bakteriološka pretraga

Hrčak ID:

35576

URI

https://hrcak.srce.hr/35576

Publication date:

1.9.2008.

Article data in other languages: english german italian

Visits: 5.676 *