Review article
Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost svinja
H. Valpotić
Vlasta Šerman
Abstract
Mikotoksini predstavljaju značajan problem u hranidbi svinja. Sekundarni metaboliti plijesni su toksične tvari koje negativno utječu na zdravlje i proizvodnost životinja, te kakvoću njihovih proizvoda. Stvaranje mikotoksina je složen proces i teško je predvidjeti koji će toksin biti proizveden i u kojoj koncentraciji. Hranu najčešće onečišćuju niske koncentracije različitih mikotoksina (aflatoksini, ohratoksini, trihoteceni, fumonizini i zearalenon) koji uzrokuju cijeli niz nepoželjnih učinaka, ovisno o količini koju životinja unese u organizam. Interakcije mikotoksina u organizmu su kompleksne, a mogu imati antagonistički, sinergistički ili zbrojeni učinak, ovisno o kombinaciji i razini u kojoj se pojave. Svinja je jedna od najosjetljivijih domaćih životinja na djelovanje mikotoksina. Pri dugotrajnom konzumiranju onečišćene hrane dolazi do pada proizvodnosti, pogoršanja općeg zdravstvenog stanja i reproduktivnih poremećaja. Jedan od važnijih negativnih djelovanja kod svinja, koje dugotrajno uzimaju niske doze mikotoksina je imunosupresija. Mikotoksini predstavljaju vrlo stabilne spojeve koji dugo ostaju u sirovinama i životinjskim proizvodima, te predstavljaju velik rizik zbog mogućeg prijenosa na ljude.
Keywords
mikotoksini; plijesni, svinje, zdravlje; proizvodnost
Hrčak ID:
3635
URI
Publication date:
7.3.2006.
Visits: 4.164 *