Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost svinja

H. Valpotić
Vlasta Šerman


Puni tekst: hrvatski pdf 155 Kb

str. 33-42

preuzimanja: 2.985

citiraj


Sažetak

Mikotoksini predstavljaju značajan problem u hranidbi svinja. Sekundarni metaboliti plijesni su toksične tvari koje negativno utječu na zdravlje i proizvodnost životinja, te kakvoću njihovih proizvoda. Stvaranje mikotoksina je složen proces i teško je predvidjeti koji će toksin biti proizveden i u kojoj koncentraciji. Hranu najčešće onečišćuju niske koncentracije različitih mikotoksina (aflatoksini, ohratoksini, trihoteceni, fumonizini i zearalenon) koji uzrokuju cijeli niz nepoželjnih učinaka, ovisno o količini koju životinja unese u organizam. Interakcije mikotoksina u organizmu su kompleksne, a mogu imati antagonistički, sinergistički ili zbrojeni učinak, ovisno o kombinaciji i razini u kojoj se pojave. Svinja je jedna od najosjetljivijih domaćih životinja na djelovanje mikotoksina. Pri dugotrajnom konzumiranju onečišćene hrane dolazi do pada proizvodnosti, pogoršanja općeg zdravstvenog stanja i reproduktivnih poremećaja. Jedan od važnijih negativnih djelovanja kod svinja, koje dugotrajno uzimaju niske doze mikotoksina je imunosupresija. Mikotoksini predstavljaju vrlo stabilne spojeve koji dugo ostaju u sirovinama i životinjskim proizvodima, te predstavljaju velik rizik zbog mogućeg prijenosa na ljude.

Ključne riječi

mikotoksini; plijesni, svinje, zdravlje; proizvodnost

Hrčak ID:

3635

URI

https://hrcak.srce.hr/3635

Datum izdavanja:

7.3.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.164 *