Original scientific paper
POTREBA STANDARDIZIRANJA MEHANIČKI EKSTRAHIRANE ULJNE REPICE KAO NUSPROIZVODA U PROIZVODNJI BIOGORIVA
Grażyna Bielecka
; National Research Institute of Animal Production, National Feed Laboratory, Lublin, Poland
Jolanta Rubaj
; National Research Institute of Animal Production, National Feed Laboratory, Lublin, Poland
Waldemar Korol
; National Research Institute of Animal Production, National Feed Laboratory, Lublin, Poland
Abstract
Određen je kemijski sastav i hranidbena vrijednost mehanički ekstrahirane uljne repice na domaćem tržištu kao nusproizvod u proizvodnji biogoriva. Dobivene su sljedeće srednje hranidbene vrijednosti bazalnih hranjivih tvari: suha tvar 909 g/kg, pepeo 60,8 g/kg, ukupne bjelančevine 322 g/kg, sirova mast 111 g/kg, sirova vlaknina 114 g/kg, škrob 50,4 g/kg, šećer 90,7 g/kg i frakcije vlakana: NDF 228 g/kg, ADF 162 g/kg i ADL 63,4 g/kg. Vrijednosti metabolizirane energije bile su 10,2 MJ/kg za perad i 14,6 MJ/kg za svinje. Sadržaj aminokiselina mehanički ekstrahirane uljne repice bio je sličan onima iz literature. Rezultati istraživanja upućuju na potrebu standardiziranja mehanički ekstrahirane uljne repice s obzirom na sadržaj masti:niska masnoća (100 g/kg) i visoka masnoća (240 g/kg). Koncentracije makroelemenata: kalcij 6,68 g/kg, fosfor 9,05 g/kg, magnezij 3,84 g/kg, natrij 21,5 g/kg, kalij 12,0 g/kg i mikroelemenata: željezo (166 mg/kg), mangan (61,8 mg/kg), cink (55,8 mg/kg), bakar (3,06 mg/kg), kobalt (0,21 mg/kg), molibden (0,45 mg/kg), selen (0,16 mg/kg) i jod (0,11 mg/kg) bile su u većini slučajeva slične podacima u literaturi. Nepoželjne i štetne tvari kao što su teški metali (kadmij 0,05 mg/kg, olovo 0,13 mg/kg) i drugi elementi (arsen <0,1 mg/kg, fluor <1,0 mg/kg), mikotoksini (ohratoksin A 7.1 mg/kg, zearalenon 35,2 mg/kg i deoksinivalenol 108 mg/kg) bili su mnogo puta niži od dozvoljenih granica, što je potvrdilo da je istraživana mehanički ekstrahirana repica vrijedan i siguran hranidbeni materijal.
Keywords
mehanički ekstrahirana uljna repica; hrannjive tvari; aninutritivne tvari; standardiziranje
Hrčak ID:
39700
URI
Publication date:
6.5.2009.
Visits: 1.718 *