Skip to the main content

Original scientific paper

Karakterizacija glukoza-oksidaze iz Penicillium notatum

Haq Nawaz Bhatti ; Industrial Biotechnology Laboratory, Department of Chemistry and Biochemistry, University of Agriculture, PK-38040 Faisalabad, Pakistan
Nabeela Saleem ; Industrial Biotechnology Laboratory, Department of Chemistry and Biochemistry, University of Agriculture, PK-38040 Faisalabad, Pakistan


Full text: english pdf 228 Kb

page 331-335

downloads: 1.812

cite


Abstract

U radu je izolirana glukoza-oksidaza iz filtrata kulture Penicillium notatum. Enzim je zatim pročišćen taloženjem amonijevim sulfatom, ionsko-izmjenjivačkom kromatografijom na dietilaminoetil (DEAE) celulozi i filtracijom na Sephadex gelu. Dobiven je prinos od 25 % enzima, pročišćenog 16,47 puta. Utvrđene su ove vrijednosti: optimalna pH-vrijednost za aktivnost enzima od 5,4, optimalna temperatura od 45 C, Km=10,5 mM i vmax=456 U/mg. Provedena je detaljna kinetička studija temperaturne inaktivacije enzima. Povisivanjem temperature smanjila se entalpija (ΔH*) i entropija aktivacije enzima (ΔS*), a povećala slobodna energija (ΔG*) potrebna za denaturaciju proteina, kao i termostabilnost enzima. U radu se također raspravlja o mogućim uzrocima inaktivacije glukoza-oksidaza pri višim temperaturama.

Keywords

Penicillium notatum; glukoza-oksidaza; termostabilnost; pročišćavanje enzima

Hrčak ID:

39851

URI

https://hrcak.srce.hr/39851

Publication date:

7.8.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 2.631 *