Skip to the main content

Review article

Utjecaj prijenosa gena na evoluciju bakterija mliječne kiseline

Višnja Bačun-Družina orcid id orcid.org/0000-0002-1140-4882 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jasna Mrvčić
Ana Butorac
Krešimir Gjuračić


Full text: english pdf 349 Kb

page 181-192

downloads: 1.376

cite


Abstract

Tijekom tisućljeća u cijelom su svijetu bakterije mliječne kiseline bile prijeko potrebne za pripremu raznovrsnih mliječnih proizvoda. Brojne usporedne analize sekvencija gena i genoma prokariota pokazuju da su izmjene genetičkoga materijala unutar i između bakterijskih vrsta mnogo uobičajenije i češće nego se prije mislilo. Stoga je horizontalni prijenos gena između udaljenih vrsta i unutar iste vrste osobito važan za evoluciju bakterija reda Lactobacillales. Radi dobrobiti za ljudsko zdravlje, izmjena genetičkih informacija tijekom horizontalnog prijenosa gena, pokretni genetički elementi i evolucija laktobacila vrlo su značajni zbog karakterizacije i očuvanja stabilnosti autohtonih, a i industrijskih sojeva bakterija mliječne kiseline u mliječnim proizvodima.

Keywords

bakterije mliječne kiseline; horizontalni prijenos gena; pokretni genetički elementi; evolucija

Hrčak ID:

40503

URI

https://hrcak.srce.hr/40503

Publication date:

5.9.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 2.542 *