Review article
Utjecaj prijenosa gena na evoluciju bakterija mliječne kiseline
Višnja Bačun-Družina
orcid.org/0000-0002-1140-4882
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jasna Mrvčić
Ana Butorac
Krešimir Gjuračić
Abstract
Tijekom tisućljeća u cijelom su svijetu bakterije mliječne kiseline bile prijeko potrebne za pripremu raznovrsnih mliječnih proizvoda. Brojne usporedne analize sekvencija gena i genoma prokariota pokazuju da su izmjene genetičkoga materijala unutar i između bakterijskih vrsta mnogo uobičajenije i češće nego se prije mislilo. Stoga je horizontalni prijenos gena između udaljenih vrsta i unutar iste vrste osobito važan za evoluciju bakterija reda Lactobacillales. Radi dobrobiti za ljudsko zdravlje, izmjena genetičkih informacija tijekom horizontalnog prijenosa gena, pokretni genetički elementi i evolucija laktobacila vrlo su značajni zbog karakterizacije i očuvanja stabilnosti autohtonih, a i industrijskih sojeva bakterija mliječne kiseline u mliječnim proizvodima.
Keywords
bakterije mliječne kiseline; horizontalni prijenos gena; pokretni genetički elementi; evolucija
Hrčak ID:
40503
URI
Publication date:
5.9.2009.
Visits: 3.154 *