Original scientific paper
Utjecaj zrenja i područja uzgoja na količinu antocijana u višnjama (Prunus cerasus var. marasca)
Sandra Pedisić
orcid.org/0000-0002-5491-0128
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zadar Centre, P. Kasandri}a 6, HR-23000 Zadar, Croatia
Verica Dragović-Uzelac
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Branka Levaj
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Dubravka Škevin
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Abstract
Istraživan je utjecaj različitih stupnjeva zrelosti na količinu antocijana i pokazatelje boje u tri ekotipa višnje maraske s dva geografska područja Dalmacije. Antocijani su određivani primjenom HPLC uz UV/VIS PDA detekciju, a boja je plodova određivana tristimulusnim kolorimetrom (sustav CIELAB). Najveća količina antocijana nađena je u svim ekotipovima maraske, i to cijanidin 3-glukozilrutinozid i cijanidin 3-rutinozid, za razliku od pelargonidin glikozida koji je bio u manjim koncentracijama. Tijekom zrenja količina se antocijana nije podjednako mjenjala, ali je u većini ekotipova određena u većim koncentracijama u posljednjem stupnju zrenja (3,18-19,75 g po kg suhe tvari). Stvaranje tamnocrvene, gotovo crne boje u zrelim višnjama maraske uvjetovalo je smanjenje vrijednosti crvene komponente boje (a*), svjetloće (L*) i intenziteta obojenja (C*). Rezultati analize varijance s dva faktora pokazuju da područje uzgoja bitno utječe na povećanje količine pojedinačnih antocijana u višnjama i promjenu vrijednosti parametra boje L* tijekom zrenja. Nadalje, količina ukupnih antocijana u višnjama osobito ovisi o ekotipu i međusobnom utjecaju ekotipa i područja uzgoja.
Keywords
višnja maraska; antocijani; boja; zrenje
Hrčak ID:
48448
URI
Publication date:
5.3.2010.
Visits: 3.330 *