Short communication, Note
Novi polisaharidi dobiveni submerznim uzgojem gljive Ganoderma lucidum uz dodatak polisaharida izoliranih iz plodova biljke Lycium barbarum
Keliang Yan
; College of Life Science and Technology, Huazhong University of Science and Technology, Wuhan, PR China
Wen Zhang
; College of Life Science and Technology, Huazhong University of Science and Technology, Wuhan, PR China
Hongbo Yu
; College of Life Science and Technology, Huazhong University of Science and Technology, Wuhan, PR China
Hongxun Wang
; College of Food Science and Technology, Wuhan Polytechnic University, Wuhan, PR China
Xiaoyu Zhang
; College of Life Science and Technology, Huazhong University of Science and Technology, Wuhan, PR China
Abstract
Biljka Lycium barbarum i gljiva Ganoderma lucidum sve se više istražuju u Kini zbog njihove antitumorske aktivnosti, pri čemu se drži da su polisaharidi njihovi najvažniji funkcionalni sastojci. U ovom je radu istražen postupak dobivanja novih polisaharida, izoliranih iz sušenih plodova L. barbarum i dobivenih submerznim uzgojem G. lucidum. Podaci pokazuju da novodobiveni fermentirani polisaharidi i smjesa polisaharida u odgovarajućim omjerima i koncentracijama imaju veću sposobnost uklanjanja slobodnih radikala od izvornih polisaharida, te da sadrže slične frakcije. Zaključeno je da novi polisaharidi imaju veću bioaktivnost, a mogu se lakše dobiti fermentacijom.
Keywords
Ganoderma lucidum; Lycium barbarum; polisaharidi; sposobnost uklanjanja slobodnih radikala
Hrčak ID:
48449
URI
Publication date:
5.3.2010.
Visits: 2.612 *