Short communication, Note
Fitokemijski sastav genotipova crnog (Morus nigra L.) i crvenog (Morus rubra L.) duda
Sezai Ercisli
; Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Ataturk University, TR-25240 Erzurum, Turkey
Murat Tosun
; Oltu Vocational School, Ataturk University, TR-25240 Erzurum, Turkey
Boris Duralija
; Faculty of Agriculture, Zagreb University, HR-10000 Zagreb, Croatia
Sandra Voća
; Faculty of Agriculture, Zagreb University, HR-10000 Zagreb, Croatia
Memnune Sengul
; Department of Food Engineering, Faculty of Agriculture, Ataturk University, TR-25240 Erzurum, Turkey
Metin Turan
; Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, Ataturk University, TR 25240 Erzurum
Abstract
Crni (Morus nigra) i crveni dud (Morus rubra) vrlo su popularno voće u Turskoj. Zbog pozitivnog utjecaja na ljudsko zdravlje, sve je veći interes za crnim i crvenim dudom. Istraživanje je provedeno 2008 godine, a određivala se antioksidativna aktivnost (FRAP), ukupni fenoli, ukupni antocijani, mineralni sastav, topljiva suha tvar, vitamin C i ukupna kiselost četiriju crnih i četiriju crvenih genotipova duda uzgajanih u Turskoj. Rezultati pokazuju da genotipovi crnog duda imaju veći udjel bioaktivnih tvari nego genotipovi crvenih dudova. Prosječna je količina ukupnih fenola u genotipovima crnog duda iznosila 2149 µg/g galne kiseline kao ekvivalent, a količina ukupnih antocijana 719 µg/g cijanidin 3-glukozidnog ekvivalenta. U genotipovima crvenog duda ove su vrijednosti za ukupne fenole iznosile 1690 µg/g, a za cijanidin 3-glukozidni ekvivalent 109 µg/g svježe mase plodova. Prosječna antioksidativna aktivnost genotipova crnog duda također je bila veća nego genotipova crvenog duda (Trolox ekvivalent svježe mase crnog i crvenog duda bio je 13,35 i 6,87 µmol/g).
Keywords
crni i crveni dud; antioksidativna aktivnost; mineralni sastav
Hrčak ID:
48450
URI
Publication date:
5.3.2010.
Visits: 3.841 *