Professional paper
LAKTOBACILI U HIGIJENI HRANE
Damir Samac
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lidija Kozačinski
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Nevijo Zdolec
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Bela Njari
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Mirza Hadžiosmanović
Ivana Filipović
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Branimir Mioković
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Vesna Dobranić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Abstract
U higijeni i tehnologiji namirnica gotovo sve vrste
unutar skupine mliječnokiselinskih bakterija imaju svoje
značenje, kako u pozitivnom (fermentacija, antimikrobno
djelovanje, senzorna svojstva proizvoda, probiotski
učinak) tako i u negativnom smislu (bakterije kvarenja,
tvorci biogenih amina, antimikrobna rezistencija). Pojedine
vrste laktobacila «specijalizirane» su za primjenu u
nekim fermentiranim mliječnim ili mesnim proizvodima u
kojima ispoljavaju svoj poželjni učinak u pogledu stvaranja
ciljanih senzornih svojstava gotovih proizvoda. Osim
toga, sintetiziranjem tvari koje djeluju kompetitivno prema
drugim bakterijama, laktobacili unaprjeđuju mikrobiološku
stabilnost proizvoda. Ti se mehanizmi mikrobne inhibicije
mogu primijeniti i u konzerviranju «nefermentirane» hrane
čime joj se znatno produžuje rok trajanja.
Keywords
Hrčak ID:
51809
URI
Publication date:
26.2.2009.
Visits: 5.065 *