Original scientific paper
DJELOVANJE RAZLIČITIH RAZINA EPIKARPA SUŠENE PISTACIJE NA ZNAČAJKE VUNE AFSHARI JANJADI U RASTU
Mahnaz Salehi
; Animal Science Research Institute, Karaj, Iran
A. Mahdavi
; Animal Science Research Institute, Karaj, Iran
M. Zahedifar
; Animal Science Research Institute, Karaj, Iran
Abstract
Dvadeset četiri muške janjadi pasmine Afshari (prosječne žive mase 35±1.21 kg u dobi 10 mjeseci) korišteno je za istraživanje djelovanja različitih razina epikarpa sušene pistacije (0,12, 22 i 32%) na značajke vune. Mjereni su dužina vlakna vlakna na ramenu (STS), slabinama (STF), leđima (STB) i butu (STR), vlakna prave vune (TW), srž/unutrašnjost vlakna (MF), postotak urednog vlakna (KF), prosječni promjer vlakna vune (MD) i variranje njegovog koeficijenta (CVMD), opterećenje lomljenja (BL), čvrstoća vune (WT) i duljina (E). Ti su podaci analizirani pomoću jednosmjerne ANOVA-e primjenom paketa softvera SAS. Ukupan prosjek STS-a, STB-a, STF-a, STR-a, TW-a, MF-a, KF-a, MD-a, CVMD-a, BL-a, WT-a i E vune bio je 6.06-0.26, 6.60-0.19, 6.23-0.18 i 5.64-0.18 cm, 63.74-2.2, 12.36-1.9 i 23.87-2.1%, 36.37-0.85mu, 46.7-1.99%, 7.06-0.3 kgf, 3.2-0.17gf/tex i 33.59-1.4%. Premda nije bilo značajnih razlika među tretmanima, rezultati su pokazali da hranjenje janjadi epikarpom pistacije do 32.5 posto ukupnog unosa suhe tvari nije djelovalo na značajke vune.
Keywords
janjad Afshari; epikarp suhe pistacije; značajke vune
Hrčak ID:
52067
URI
Publication date:
20.11.2009.
Visits: 1.208 *