Izvorni znanstveni članak
DJELOVANJE RAZLIČITIH RAZINA EPIKARPA SUŠENE PISTACIJE NA ZNAČAJKE VUNE AFSHARI JANJADI U RASTU
Mahnaz Salehi
; Animal Science Research Institute, Karaj, Iran
A. Mahdavi
; Animal Science Research Institute, Karaj, Iran
M. Zahedifar
; Animal Science Research Institute, Karaj, Iran
Sažetak
Dvadeset četiri muške janjadi pasmine Afshari (prosječne žive mase 35±1.21 kg u dobi 10 mjeseci) korišteno je za istraživanje djelovanja različitih razina epikarpa sušene pistacije (0,12, 22 i 32%) na značajke vune. Mjereni su dužina vlakna vlakna na ramenu (STS), slabinama (STF), leđima (STB) i butu (STR), vlakna prave vune (TW), srž/unutrašnjost vlakna (MF), postotak urednog vlakna (KF), prosječni promjer vlakna vune (MD) i variranje njegovog koeficijenta (CVMD), opterećenje lomljenja (BL), čvrstoća vune (WT) i duljina (E). Ti su podaci analizirani pomoću jednosmjerne ANOVA-e primjenom paketa softvera SAS. Ukupan prosjek STS-a, STB-a, STF-a, STR-a, TW-a, MF-a, KF-a, MD-a, CVMD-a, BL-a, WT-a i E vune bio je 6.06-0.26, 6.60-0.19, 6.23-0.18 i 5.64-0.18 cm, 63.74-2.2, 12.36-1.9 i 23.87-2.1%, 36.37-0.85mu, 46.7-1.99%, 7.06-0.3 kgf, 3.2-0.17gf/tex i 33.59-1.4%. Premda nije bilo značajnih razlika među tretmanima, rezultati su pokazali da hranjenje janjadi epikarpom pistacije do 32.5 posto ukupnog unosa suhe tvari nije djelovalo na značajke vune.
Ključne riječi
janjad Afshari; epikarp suhe pistacije; značajke vune
Hrčak ID:
52067
URI
Datum izdavanja:
20.11.2009.
Posjeta: 1.208 *