Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj vrste i spola peradi te tehnološkog procesa hla"enja na kvalitetu mesa

Helga Medić ; Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Sanja Vidaček ; Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Krunoslav Sedlar ; Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Viktor Šatović ; Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Tomislav Petrak ; Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb


Full text: croatian pdf 372 Kb

page 222-231

downloads: 2.011

cite


Abstract

Cilj rada bio je ispitati utjecaj vrste mesa peradi, pojedinih mišica i tehnološkog procesa proizvodnje na zikalno-kemijska svojstva
mesa peradi. U tu svrhu, odreeni su zikalno-kemijski parametri mišica M. pectoralis supercialis i M. iliotibialis lateralis. Ispitivanja
su provedena na 170 uzoraka peradskog mesa. Fizikalno-kemijskim metodama odreen je udio vode, masti, proteina i pH vrijednost.
Rezultati su pokazali da tehnološki proces hlaenja u primarnoj klaonickoj obradi bitno utjece na udio vode u mesu peradi. Usporedbom
zikalno-kemijskih parametara nije utvrena statisticki znacajna razlika M. pectoralis supercialis purana i pura, a utvrđena je
izmeu prsnog mišica brojlera i purana.

Keywords

meso peradi; brojler; puran; kvaliteta mesa

Hrčak ID:

52466

URI

https://hrcak.srce.hr/52466

Publication date:

10.8.2009.

Visits: 2.543 *