Skip to the main content

Professional paper

Analiza rizika u proizvodnji slatkovodne ribe

Lidija Kozačinski orcid id orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Bela Njari ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Željka Cvrtila Fleck ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Muhamed Smajlović orcid id orcid.org/0000-0003-3455-1647 ; Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica, Zmaja od Bosne 90, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Davor Alagić orcid id orcid.org/0000-0001-8073-4431 ; Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica, Zmaja od Bosne 90, Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Full text: croatian pdf 479 Kb

page 366-371

downloads: 1.580

cite


Abstract

Zakonski akti koji su ure!ivali podrucje sigurnosti hrane donošenjem tzv. higijenskog paketa uredili su odnose subjekata u poslova-
nju s hranom i nadležnih inspekcijskih službi. Time je legislativom preuzetom iz EU ujednacen pristup sigurnosti hrane. Radi postiza-
nja visoke razine zaštite zdravlja i života ljudi, propisi o hrani moraju se temeljiti na analizi rizika. Procjena rizika temelji se na dostu-
pnim znanstvenim dokazima i mora se obavljati se na neovisan, objektivan i transparentan nacin. Mora se usvojiti pristup temeljen
na procjeni rizika, u kojemu ce se na uravnotežen nacin primjenjivati najprikladnija i najucinkovitija sredstva za suzbijanje opasnosti
vezanih uz bolesti koje se prenose hranom. Proces procjene rizika mora biti odvojen od procesa upravljanja rizikom. Subjekti u poslo-
vanju s hranom i hranom za životinje moraju uspostaviti i provoditi redovite kontrole higijenskih uvjeta u svim fazama proizvodnje,
prerade i distribucije hrane, osim na razini primarne proizvodnje i pripadajucih djelatnosti, u svakom objektu pod njihovom kontro-
lom, preventivnim postupkom samokontrole, razvijenim u skladu s nacelima sustava HACCP-a. Provedba postupaka temeljenih na
nacelima HACCP-a, zajedno s primjenom dobre higijenske prakse, jedan su od najvažnijih cimbenika u osiguravanju odgovornosti
subjekata u poslovanju s hranom.

Keywords

higijenski paket; analiza rizika; HACCP

Hrčak ID:

52506

URI

https://hrcak.srce.hr/52506

Publication date:

10.12.2009.

Visits: 2.450 *