Review article
Biosinteza, fermentacija, purifikacija i primjena surfaktina
Nikhil S. Shaligram
; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, Matunga, Mumbai, IN-400 019 India
Rekha S. Singhal
; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, Matunga, Mumbai, IN-400 019 India
Abstract
Surfaktin, ciklički lipopeptid izoliran iz različitih sojeva bakterije Bacillus subtilis, jedan je od najučinkovitijih biosurfaktanata, koji čak i u koncentraciji od 0,005 % smanjuje površinsku napetost vode sa 72 na 27 mN/m. Sastoji se od 7 aminokiselina vezanih karboksilnim i hidroksilnim skupinama na masnu kiselinu sa 14 ugljikovih atoma. Biološka je aktivnost surfaktina raznovrsna: razgrađuje eritrocite, sprečava zgrušavanje, razgrađuje bakterijske sferoplaste i protoplaste te inhibira 3',5-fosfodiesterazu. Veliki troškovi proizvodnje i mali prinosi ograničavaju njegovu komercijalnu uporabu, pa je ispitana mogućnost povećanja proizvodnje surfaktina uzgojem mutanata Bacillus subtilis u tekućoj i na čvrstoj podlozi. U ovom su revijalnom prikazu opisana najnovija dostignuća u biosintezi, fermentaciji, purifikaciji, analizi i biomedicinskoj primjeni surfaktina.
Keywords
biosurfaktant; surfaktin; Bacillus subtilis; biosinteza; fermentacija; purifikacija
Hrčak ID:
53621
URI
Publication date:
10.6.2010.
Visits: 14.114 *