Original scientific paper
Utjecaj organskih otapala na značajke slobodne i imobilizirane inulinaze, izolirane iz kvasca Kluyveromyces marxianus ATCC 16045
Fernanda V. A. Risso
; Department of Food Engineering, Faculty of Food Engineering, University of Campinas (UNICAMP), P.O. Box 6121, CEP 13083-862, Campinas, SP, Brazil
Marcio A. Mazutti
; Department of Food Engineering, Faculty of Food Engineering, University of Campinas (UNICAMP), P.O. Box 6121, CEP 13083-862, Campinas, SP, Brazil
Helen Treichel
; Department of Food Engineering, Regional Integrated University, Campus de Erechim (URI), P.O. Box 743, CEP 99700-000, Erechim, RS, Brazil
Fátima Costa
; Department of Food Engineering, Faculty of Food Engineering, University of Campinas (UNICAMP), P.O. Box 6121, CEP 13083-862, Campinas, SP, Brazil
Francisco Maugeri
; Department of Food Engineering, Faculty of Food Engineering, University of Campinas (UNICAMP), P.O. Box 6121, CEP 13083-862, Campinas, SP, Brazil
Maria Isabel Rodrigues
; Department of Food Engineering, Faculty of Food Engineering, University of Campinas (UNICAMP), P.O. Box 6121, CEP 13083-862, Campinas, SP, Brazil
Abstract
Svrha je ovoga rada bila procijeniti utjecaj koncentracije butilnog acetata na značajke slobodne i imobilizirane inulinaze, izolirane iz kvasca Kluyveromyces marxianus ATCC 16045. Upotrijebljeni su maseni udjeli organskih otapala u acetatnom puferu od 25 do 70 %, te je utvrđeno da maseni udjeli otapala nije bitno utjecao na značajke enzima, Optimalna je temperatura za aktivnost slobodnog enzima bila 55 °C pri svim udjelima otapala, a za imobilizirani enzim 55 °C uz dodataka 70 % butilnog acetata, te u rasponu od 50 do 60 °C uz dodatak 25 i 50 % otapala. Utvrđena je optimalna pH-vrijednost od 4,8 za slobodni, te 4,4 za imobilizirani enzim. Stabilnost imobiliziranog enzima bila je trostruko veća pri 50 °C i pH=4,8, pri svim udjelima otapala. Određeni su kinetički parametri primjenom dijagrama Lineweaver-Burk, te utvrđene ove vrijednosti za slobodni enzim: vmax od 12,5 U/mL pri 25 %, 58,5 U/mL pri 50 % i 37,6 U/mL pri 70 % otapala, te Km od 17,5 mM pri 25 %, 280,7 mM pri 50 %, te 210,4 mM pri 70 % otapala. Vrijednosti za imobilizirani enzim iznosile su: vmax od 38,9 U/mL pri 25 %, 59,5 U/mL pri 50 % i 72,5 U/mL pri 70 % otapala, a Km od 3,1 mM pri 25 %, 5,4 mM pri 50 % i 14,0 mM pri 70 % butilnog acetata.
Keywords
organsko otapalo; inulinaza; stabilnost; kinetički parametri
Hrčak ID:
53623
URI
Publication date:
10.6.2010.
Visits: 1.806 *