Skip to the main content

Original scientific paper

Purifikacija i svojstva kolagenolitičke proteaze proizvedene s pomoću Bacillus cereus MBL13

Lili Liu ; Huazhong Agricultural University, 1 Shizishan Street, Wuhan, CN-430070 Hubei, PR China
Meihu Ma ; Huazhong Agricultural University, 1 Shizishan Street, Wuhan, CN-430070 Hubei, PR China
Zhaoxia Cai ; Huazhong Agricultural University, 1 Shizishan Street, Wuhan, CN-430070 Hubei, PR China
Xieli Yang ; Henan University of Science and Technology, 48 Xiyuan Road, Luoyang, CN-471003 Henan, PR China
Wentao Wang ; Huazhong Agricultural University, 1 Shizishan Street, Wuhan, CN-430070 Hubei, PR China


Full text: english pdf 579 Kb

page 151-160

downloads: 1.901

cite


Abstract

Izolirana je nova bakterija koja proizvodi kolagenazu, identificirana kao Bacillus cereus MBL13. Iz supernatanta kulture B. cereus MBL13, uzgojene na koštanom kolagenu kao izvoru ugljika i dušika, izdvojena je ekstracelularna proteaza sa sposobnošću razgradnje životinjskih kostiju. Procijenjena je molekularna masa pročišćene kolagenolitičke proteaze od (38,0±1,5) kDa. Analiziran je aminokiselinski sastav i utvrđeno da enzim sadržava veliku količinu asparagina, lizina i serina. Optimalna temperatura za aktivnost kolagenaze bila je 40 °C, a optimalna pH-vrijednost 8,0. Prema utjecaju iona metala, inhibitora i proteinskih supstrata na aktivnost enzima zaključeno je da enzim pripada u grupu metaloproteaza. Kolagen tipa I (tipični sastojak životinjskih kostiju) upotrijebljen je kao supstrat pri određivanju parametara Michaelis-Mentenove kinetike. Km vrijednost bila je (1,31±0,05) g/L, a vmax (12,54±2,5) μmol/min. Zaključeno je da se kolagenolitička proteaza izdvojena iz B. cereus MBL13 može upotrijebiti za razgradnju životinjskih kostiju.

Keywords

Bacillus cereus MBL13; kolagenolitička proteaza; kolagen tipa I; metaloproteaza; purifikacija; životinjske kosti

Hrčak ID:

53624

URI

https://hrcak.srce.hr/53624

Publication date:

10.6.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 3.109 *